Почетна » У дупле фотеље ако народ каже

У дупле фотеље ако народ каже

од admin
0 коментар

Измене закона пооштравају услове за обављање неколико јавних функција. Више положаја уколико грађани директно бирају

ФУНКЦИОНЕРИ ће моћи истовремено да обављају две или више јавних функција само уколико то закон стриктно обавезује или ако их на положаје директно бирају грађани. Сви остали случајеви биће прекршај и биће – кажњавани.

Ове мере би ускоро могле да буду део законских решења на којима управо ради мешовита радна група, коју је формирало Министарство правде. А циљ је да се стави тачка на стална нагађања у којим случајевима може да заседне у више државних фотеља, да се спречи пракса да дупле фотељаше „јуре“ њихове странке или да останак на положају зависи од нечије савести.

Агенција за борбу против корупције, која сад процењује може ли да се обавља више функција, током прошле године дала је 181 „дозволу“, а одбијен је 91 представник власти који им се обратио. Уз то, донето је и 47 решења о прекиду друге функције, јер се то косило са законом.

Владан Јоксимовић, заменик директора Агенције за борбу против корупције, каже, за „Новости“, да је и та институција својим моделом закона предвидела да је обављање више функција допуштено само изузетно. Први изузетак су ситуације када је функционер законом обавезан да истовремено обавља две или више јавних функција, а други изузетак су они који обављају две или више јавних функција на које се бира непосредно од грађана, осим ако је то неспојиво са Уставом.

– То правило промовише модел закона који смо представили током прошле године. И није важно да ли је реч о плаћеним или неплаћеним функцијама, јер и јавна функција за коју се не прима новчана накнада, доноси одређену кумулацију моћи.

Шеф скупштинског Административног одбора Зоран Бабић (СНС), каже да је став напредњака јасан:

– Државне функције сматрамо веома одговорним. Партије које негују право да се истовремено буде на неколико положаја треба питати да ли ту материју треба регулисати законом. У СНС смо донели одлуку да нема дуплирања функција и то се поштује.

БРОЈКЕ


* 181 дозвола за више функција дато у 2014.
* 91 захтев за дуплирање положаја одбијен
* 43.062 функционера сада у званичном регистру

Д. М. С.    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар