Почетна » „У недељу ујутру се иде за Смедерево, иначе отказ“: Опсадно стање у Вршцу, радници јавних предузећа присиљени да иду на митинг СНС

„У недељу ујутру се иде за Смедерево, иначе отказ“: Опсадно стање у Вршцу, радници јавних предузећа присиљени да иду на митинг СНС

од Други Пишу
0 коментар

У Вршцу је протеклих дана опсадно стање, радници у болницама, јавним предузећима, вртићима и школама засипају се порукама у којима им се налаже да у недељу иду на митинг СНС у Смедерево. Након тога, у поподневним часовима, велики број њих мораће да ради кампању од “врата до врата”. За одлазак на митинг добиће један слободан дан, прикупљање капиларних гласова обрачунаће им се као прековремени рад… Свако противљење доноси претњу отказом.

Путујући циркус Српске напредне странке поново је активиран. Већ су забележене колоне аутобуса како пристижу на митинг у Пироту. Истина је, међутим, да то није нимало забаван караван, већ у њему влада једна мрачна атмосфера пуна претњи и присиле.

На реду је Вршац.

Претходних неколико дана радницима јавних установа и предузећа у овом граду стижу СМС поруке у којима се обавештавају да у недељу морају да присуствују митингу СНС у Смедереву, а да након тога морају да помогну колегама из овог града на терену.

Сви у Смедерево

Заменица председника Демократске странке, посланица Драгана Ракић, иначе Вршчанка, у разговору за новине “Нова” каже да су јој се овим поводом обратили радници градске управе и јавних предузећа.

“Неколико радника “Другог октобра” из Вршца ми се обратило и обавестили су ме да им је стигао налог да се окупљају у недељу у осам сати ујутру испред Спортског центра “Миленијум” и крећу у Смедерево, на митинг СНС”, каже Ракић за Нову.

У међувремену је “узбуна” проглашена и у осталим јавним предузећима и установама.

“За Смедерево у недељу иду и запослени опште болнице, Неуропсихијатријске болнице, из школа, вртића… Могу да кажем да је сад у току општа сеоба са севера на југ”, наводи Ракић.

Радници из Вршца се сада ангажују јер ту неће бити локалних избора, па се прераспоређују као појачање оним градовима и општинама где је то потребно.

“Људима је речено да постоји могућност да после митинга остану у Смедереву и током поподнева раде кампању од врата до врата. Обећано им је да ће то бити плаћено као прековремени рад, док ће за одлазак на митинг сви добити слободан дан који могу да искористе кад им буде било потребно. Речено им је и да убудуће очекују позиве да иду у Смедерево, али и у друге градове по Србији, где ће бити ангажовани у кампањи “од врата до врата”, каже Ракић.

Слична ствар дешава се и у градској управи.

Претње отказом

“Радницима који су ангажовани на одређено, на ПП уговоре, речено је да је одлазак у Смедерево обавезан. Међутим, након што сам објавила на мрежама информације о овоме, обавештени су да одлазак у Смедерево није обавезан, већ само ако то желе. Зато мислим да је много важно да радници који трпе овакав мобинг обавесте јавност. Могу се увек обратити мени, могу се обратити Црти, могу се обратити медијима. Више пута се показало да су јавност и медији јако важни у заштити права радника у јавном сектору”, закључује Ракић.

Идентичне информације има и Марија Миљков, председница Општинског одбора ЛСВ Вршац.

“Грађани нам се стално јављају. Што се одласка у Смедерево тиче, јавили су нам и да им се прети отказом уколико се не појаве. Радници су под страховитим притисцима. Притом, људима се не иде, срамота их је. Али ту је страх од губитка посла. Управо због тога не желе да излазе у јавност под пуним именом и презименом, а ми с друге стране не можемо да им сачувамо радно место или обезбедимо друго”, каже Мијков за Нову.

 

Из ЛСВ апелују на тужилаштво да коначно испита све ове наводе.

Истина је да ово није ни први, ни последњи пут да до јавности стижу информације да се радници у јавним предузећима и градским управама, поготово они који немају уговоре за стално, притискају да гласају за СНС или да присуствуују њховим мтинзима.

Друштвене мреже су преплављене фотографијама спискова за капиларне гласове разних јавних предузећа. Недавно се појавио и онај за који је задужен директор ПИО фонда Реља Огњеновић.

Наиме, посланица Еколошког устанка Данијела Несторовић објавила је на друштвеним мрежама фотографију табеле капиларних гласова за СНС, која како тврди, кружи међу запосленима у ПИО фонду. На овој листи пише „Вукови твоји увек су уз тебе“ и „Предаја није опција“, а ту се налази и име директора ПИО фонда Реље Огњеновића.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Screenshot/X/Danijela Nestorovic
@DANDZY/Amir Hamzagic/ATAImages

Јелена Јеловац    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар