Почетна » У расподели градског буџета који ове године износи 205,5 милијарди динара, локалне самоуправе добиле 16,7

У расподели градског буџета који ове године износи 205,5 милијарди динара, локалне самоуправе добиле 16,7

од Други Пишу
0 коментар

Престоница у 2023. улази са буџетом од 205,5 милијарди динара, а за 17 градских општина издвојено је укупно 16,7 милијарди.

Највише новца, као и претходне две године, добиће Општина Обреновац, а у њиховој каси ће се наћи чак 2,6 милијарди. Најмање пара добиле су две централне општине, Врачар – 492 милиона и Стари град 516 милиона.

Коначна одлука о томе колико ће која локална самоуправа новца добити донета је на последњој седници Градске скупштине, пред крај децембра. Међутим, општине већ неко време праве планове на које пројекте ће утрошити средства. Осим Сопота, све локалне самоуправе су успеле да „уштеде“ из претходних година, па ће у предстојећу ући са непотрошеним новцем. ГО Земун преноси чак 200 милиона динара, па су тако себи обезбедили укупно близу две милијарде. Како су рекли за „Новости“, кључни пројекат им је изградња водоводне мреже у насељу Шангај у дужини од 21 километар.

– Имамо захтеван и свеобухватан посао реконструкције Главне улице, саобраћајница, тротоара, инсталација, канализације, водовода, расвете и саобраћајне сигнализације – кажу у ГО Земун. – Чекају нас и радови на изградњи прве подземне гараже на платоу испред СЦ „Пинки“. У плану је и проширење гробља у Угриновцима и изградња новог у Батајници. Многе пројекте у 2022. урадили смо уз консултацију са грађанима, па смо их позвали да нам укажу на оно што им је важно да буде урађено. Добили смо око 100 предлога, међу њима и да се у 2023. години неке од гардошких улица претворе у пешачку зону и тако се прошири већ постојећа зона без саобраћаја.

Чукаричани су такође били у прилици да дају предлоге на који начин да се потроше средства за наредну годину. На позив општине јавило се њих 65, а највише сугестија било је усмерено на уређење паркинга, пасареле Баново брдо – Чукаричка падина, асфалтирање саобраћајница и сређивање зелених површина. Ова општина у наредној години имаће на располагању 1,1 милијарду динара

Готово иста средства добила је и највећа престоничка општина Палилула. Како су нам рекли, они ће највише новца усмерити на уређење некатегорисаних путева и међублоковских саобраћајних површина. И они ослушкују пулс грађана, па по томе бирају најважније задатке које морају да реше.

Међу оштинама које ће у предстојећу годину ући са највише новца у каси, осим Обреновца, јесу Земун, Лазаревац, Палилула, Чукарица и Вождовац. Трећи пут по реду Обреновац добија највише пара, а ове, као и прошле године, на другом месту је Лазаревац. Најмање средстава добили су, осим Врачара и Старог града, Сопот, Савски венац и Раковица.

ПРЕНОС ИЗ 2022.

СОПОТ у 2023. годину није успео да пренесе новац из ранијих година, трансфера и дотација. Највише преносе Земун, Палилула, Вождовац, Барајево, Сурчин, Лазаревац, Савски венац и Чукарица. Иако је добио највише за предстојећу, најмање новца током 2022. године уштедео је Обреновац – милион.

А. З. К.     Новости

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар