Почетна » Удружење Симе Спасића предвидело да ће добити просторије у центру Ниша

Удружење Симе Спасића предвидело да ће добити просторије у центру Ниша

од admin
0 коментар

 У једном од локала недалеко од централног трга у Нишу, у Улици Вожда Карађорђа, до октобра прошле године налазила се пекара Житопек. Реч је о простору нешто мањем од 30 квадрата који им је Град Ниш изнајмљивао. Ипак, средином године градоначелница Ниша Драгана Сотировски је најавила да ће овај локал сада добити нове кориснике – Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији, на чијем челу је контроверзни Симо Спасић.

Она је после састанка са Спасићем и чланицом овог Удружења, на Фејсбуку објавила да се у Нишу отвара њихова канцеларија у којој ће моћи да се окупљају породице страдалих.

„Тај простор биће истовремено и спомен-соба косметских жртава, јунака отаџбине и хероја Кошара“, написала је тада Сотировски.

Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) открива да је Удружење знало да ће бити у том локалу месец дана пре него што је градска Комисија уопште разматрала њихов захтев да им исти додели.

Према записнику са ванредне седнице Скупштине Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији од 15. априла, једна од тачака била је и именовање координатора канцеларије за Ниш. У записнику се наводи се да ће ова канцеларија бити управо у Улици Вожда Карађорђа – у просторијама које ће им градоначелница Ниша званично доделити тек 26. маја.

У разговору за ЦИНС, Спасић каже да је још прошле године његовом Удружењу обећаван пословни простор у Вождовој улици за отварање спомен-собе у Нишу. Иако каже да му није било важно који ће простор добити у тој улици, у записнику су навели онај на броју седам јер су породице жртава рекле да та локација одговара.

„Та локација је дуже време празна. Још прошле године (смо инсистирали на њој прим.аут), али су се вадили на корону, док ове године нису одлучили“, каже Спасић.

 

Градоначелница Драгана Сотировски каже да је тачно да се ово Удружење распитивало за простор, али да је то могло да уради и било које друго удружење. Према њеним речима, да је било више заинтересованих градска Комисија би „вагала“ коме би дала локал у закуп. На питање како је Удружење месец дана пре него што је Комисија разматрала њихов захтев знало који ће простор добити, одговара да су записници са седница Удружења нихова интерна акта.

„То је једна потпуно небитна ствар за Град (…) Тај документ нас не обавезује“, каже Сотировски.

Са друге стране, Немања Ненадић из организације Транспарентност Србија каже да се не може рећи да је урађено нешто противзаконито, али да делује као да је постојао договор између Града и Спасића. Према његовим речима, сам процес доделе градских просторија је неадекватан и застарео.

„Изгледа ми као лош и нетранспарентан систем, као нешто што може да буде предмет злоупотребе. Једино исправно решење је да Град има стално објављену листу на свом сајту свих просторија које су у власништву Града и које се могу доделити“, сматра Ненадић.

Иако у разговору за ЦИНС Спасић тврди да је све завршено, Сотировски каже да уговор са Удружењем још није потписан.

 

GRADSKI PROSTOR U ULICI VOŽDA KARAĐORĐA 7, NIŠ; FOTO: CINS

Као удружење простор добили по повлашћеној цени

Спасићевом Удружењу градоначелница је локал дала без јавне лицитације и по повлашћеној цени.

Тако је претходни закупац Житопек, који је 2015. са Градом потписао петогодишњи уговор о закупу овог пословног простора, био дужан да сваког месеца на градски рачун уплати око 50.000 динара. Са друге стране, Удружење Симе Спасића плаћаће нешто више од 12.000 динара месечно, односно, око 100 евра, што је четири пута јефтиније од износа који је претходни власник био дужан да плаћа.

Разлог за то је, како су за ЦИНС објаснили из Градске управе за имовину и одрживи развој Ниша, што на основу Владине уредбе одређене организације и политичке странке имају право да плаћају тек 20% од тржишне вредности пословног простора.

Из истог разлога, додају, просторије су дате у закуп непосредном погодбом, односно без икаквог јавног надметања.

Младен Јовановић, председник Националне коалиције за децентрализацију (НКД), удружења из Ниша које се између осталог бави и праћењем јавних финансија, каже да је проблем у томе што Спасићево Удружење не припада цивилном сектору, већ је сарадник власти и да су управо неке од карактеристика тога нетранспарентност и договори са влашћу иза затворених врата.

„Овде ми причамо о страшно негативној појави која се зове владине-невладине организације и партијске невладине организације. Они ништа не добијају на бази фер и коректних односа, већ на бази дилова који се праве далеко пре него што се донесу неке одлуке“, објашњава Јовановић.

Према подацима из Народне банке Србије Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији дугује преко 750.000 динара па им је рачун у блокади дуже од 170 дана.

Спасић за ЦИНС каже да је блокада настала због тога што нису плаћали обезбеђење у бившим просторијама у Београду, у Београђанки. Према његовим речима, они нису знали да треба и то да плаћају па је дуг нарастао због камате.

За плаћање закупнине каже да ће бити новца јер ће Удружење скупити од породица и добрих људи.

Из нишке Градске управе нисмо могли да добијемо коментар на то како ће Удружење измиривати обавезе према Граду кад је у дуговима.

Градоначелница Сотировски каже да није на њој да провера да ли су закупци градских просторија задужени, али да су закупци у обавези да доставе гаранцију да ће плаћати закуп.

„Знам да су гаранције менице и још нека гарантна средства. Ако не донесу, неће бити потписан уговор. Врло просто и једноставно“, тврди Сотировски.

Ко је Симо Спасић

Симо Спасић је рођен у Обилићу на Косову.

Заступник је Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији, а дошао је у жижу јавности када су медији писали да је осуђен у Нишу за силовање бивше супруге.

Познат је и по томе што иде на конференције опозиције и на друге јавне скупове на којима се критикује власт, и добацивањем преко мегафона покушава да их омете. Јавно подржава власт и председника Србије Александра Вучића.

У јуну 2021. године, одржао је говор у Скупштини на седници скупштинског Одбора за Косово и Метохију пред међународном заједницом и страним амбасадорима.

Поред Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији, Спасић је заступник и удружења Косметске жртве, као и удружења Косметске жртве документациони – информативни центар.

Цинс

Можда ти се свиди

Оставите коментар