Почетна » Угрожена фотеља Александра Вулина у БИА, могући наследник Златибор Лончар

Угрожена фотеља Александра Вулина у БИА, могући наследник Златибор Лончар

од Други Пишу
0 коментар

Останак Александра Вулина на месту директора Безбедносне информативне агенције је под великим знаком питања, сазнаје Нова.рс. И не само зато што је његова смена један од захтева протеста “Србија против насиља”, већ и због тога што представници западних земаља не желе сарадњу са БИА док је Вулин на њеном челу. Спекулише се да је кандидат за његовог наследника Златибор Лончар, некадашњи министар здравља.

На списку низа услова са протеста “Србија против насиља”, који се недељама одржавају у Београду, је и смена Александра Вулина са чела директора Безбедносне информативне агенције. Међутим, његов одлазак са те позиције већ дуго траже и са Запада.

Вулин је 1. децембра прошле године постављен на чело БИА, а на тај потез Вучићеве власти бурно је реаговао део домаће јавности, али и представници западних земаља.

Тако је почетком јануара амерички амбасадор Кристофер Хил на састанку са министром спољних послова Ивицом Дачићем рекао да ће сарадња са БИА у наредном периоду бити “дубоко замрзнута”, те да је после разговора у Вашингтону закључено да кадровска решења у Безбедносној информативној агенцији представљају велики проблем за САД, објавио је раније Н1.

Хил је тада рекао да, са друге стране, САД желе да интензивирају сарадњу с неким другим ресорима Владе Србије, а међу њима је и МУП, као и да ће организовати посету министра полиције Братислава Гашића Вашингтону.

На Вулиново постављење у БИА благонаклоно нису гледали ни у ЕУ. Тако се његово име помиње и у Извештају Европског парламента о Србији у коме пише да је он познат по својој анти-ЕУ и проруској реторици, те да је у прошлости делио са руским властима информације о састанцима руске опозиције у егзилу.

Подсећамо, Вулин је главни актер међународног скандала кад је у Београду, у мају 2021. године, праћена и прислушкивана група руских опозиционара на челу са Владимиром Кара-Мурзом и Андрејем Пивоваровим.

Како је Кара-Мурза раније изјавио за “Нову”, само два дана након тог скупа Вулин је отпутовао у Москву и и транскрипте њихових разговора предао Патрушеву.

Према нашим информацијама, Вучић је сада и заиста спреман да размотри његову смену.

Да је тако поврђује донекле и његово ћутање о том захтеву са протеста, док је у исто време жустро бранио Братислава Гашића.

У делу политичке јавности већ се спекулише да би на његово место могао да дође Златибор Лончар, бивши министар здравља и функционер СНС, који је већ дуго у медијској илегали.

После осам година у Министарству здравља, он се није нашао на списку нових министара. Причао се да ће доћи на чело Ургентног центра, али то се није десило.

Хеликоптер, везе са земунским кланом…

Лончар је повезиван са више афера.

И пре него што је постао политички активан, довођен је у везу са Земунским кланом и са његовим вођом Душаном Спасојевићем, а фотографија коју је у јануару 2017. новинарима показао лидер НС Велимир Илић, потврдила је да је заиста постојала одређена веза између њих.

Бивши министар се ретко оглашавао кад је реч о наводима о његовој повезаности са Земунским кланом.

“После операције која је била успешна, отац његов (Душана Спасојевића) је изашао, био је код њега кући, позвао ме је да ми се захвали и хтео да ме упозна са тада најмоћнијим политичарем из власти. Отишао сам, упознао сам се са човеком, он је инсистирао и да се сликамо“, испричао је Лончар за РТС.

О везама, тада лекара Лончара са Земунским кланом, први пут се сазнало током суђења за убиство премијера Зорана Ђинђића. Тада су сведоци сарадници Дејан Миленковић Багзи и Миладин Сувајџић говорили да је Лончар помогао члановима клана да се реше једног од њихових противника, тако што му је, док је лежао у болници, “убризгао нешто” у инфузију. За то дело награђен је станом на Новом Београду, који је, према писању КРИК-а, “купио” од супруге Сретка Калинића, једног од најпознатијих чланова Земунског клана.

Лончар је био у центру пажње јавности и у марту 2015, када је у паду хеликоптера страдало седам људи током акције спасавања болесне бебе. Њега и тадашњег министра одбране Братислава Гашића, поједини медији су оптуживали да су преусмерили слетање спасилачког хеликоптера са војног Аеродрома „Батајница“ на цивилни Аеродром „Никола Тесла“, иако је овај први био адекватнији у том случају. Лончар је на оптужбе одговорио да није он крив, већ је место слетања промењено због погоршаних метеоролошких услова.

Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/Antonio Ahel/ATAImages

Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар