Почетна » Уместо поскупљења грејања, Град Београд да покрије разлику

Уместо поскупљења грејања, Град Београд да покрије разлику

од Други Пишу
0 коментар

Зелено-леви фронт / Не давимо Београд позива градску управу да одустане од најављеног повећања цене централног грејања, које је недавно затражило јавно комунално предузеће „Београдске електране“ и да разлику у цени гаса покрије, уместо да пребацује трошак на леђа грађана и грађанки Београда.

Зелено леви фронт / Не давимо Београд урадио је анализу пословања ЈКП “Београдске електране”, која је показала да је ово предузеће веома ревносно када треба повећати цене грејања због пораста цене гаса, али да ниједном није умањило цене грејања од 2016. до 2020. године, када је цене гаса пала преко 20% и када су зиме већином биле благе. На тај начи, остварило је енормну незакониту добит од преко 138 милиона евра, односно 435 евра по просечном стану од 60 м2 грејане површине. Највећу корист од ове преваре свакако има Градска управа, којој ЈКП “Београдске електране” уплаћују 85% своје добити, а ова огромна средства могла су бити искоришћена за улагања у систем, уштеде и на крају смањење цене грејања.

Додатно, по садашњој динамици мењања топоводне мреже, замени се око 10 километара годишње. У Београду у овом тренутку има око 800 километара топловодне мреже, па ће се тим темпом целокупна мрежа заменити за неких 70 година, што такође говори о жељи градске управе да оптимизује грејање у нашем граду.

Уместо улагања у брзу обнову топловодне мреже, смањивање учесталости хаварија и губитака у преносу, што би све резултирало смањењем цене грејања, огромна добит се годинама упумпава у градски буџет ради финансирања нерационалних и често коруптивних пројеката управе, као што је Београд на води.

„Јасно је да десетогодишња градска власт СНС-а и СПС-а нема нити жеље, нити знања, нити дугорочну стратегију како да смањи потрошњу фосилних горива и потрошњу енергије у граду.
Зелено леви фронт / Не давимо Београд кроз план “За добар град” може да омогући велике уштеде улагањем у енергетску ефикасност, помоћи станарима у изоловању зграда, прелазак и диверзификацију извора грејања са доминантног гаса кроз улагање у геотермалне изворе, соларну енергију и тиме обезбеде бољи, одрживији и ефикаснији систем грејања.“ изјавио је Добрица Веселиновић.

Зелено-леви фронт / Не давимо Београд

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар