Почетна » УРС и ЈУЛ дугују РТС-у 100 милиона

УРС и ЈУЛ дугују РТС-у 100 милиона

од admin
0 коментар

Јавни сервис ће од наредне кампање унапред странкама наплаћивати спотове. Највећи неплаћени цех имају либерали, па се води и судски поступак због дуга од 87 милиона динара

ДВЕ партије, ЈУЛ и УРС, отишле су у политичку историју, али су иза себе оставиле дуг од скоро 100 милиона динара за спотове емитоване на РТС. А, због подуже листе дужника с политичке сцене, директор јавног медијског сервиса Драган Бујошевић одлучио је да уведе нова правила за следећу предизборну кампању: рекламира се само ко унапред плати.

У овом тренутку највећи неплаћени цех има ЛДП, следе УРС, ЈУЛ, радикали… ЛДП није платила 87 милиона за објаве предизборних спотова, РТС је правду потражио на суду, али процес не мрда. Очекују да суд реши случај у њихову корист.

Портпарол либерала Јован Најденов каже за „Новости“ да та странка све своје дугове враћа у уговореним роковима и да ће и РТС све бити враћено.

У јавном сервису кажу да од странке на чијем је челу некада била Мира Марковић потражују 40 милиона динара:

– ЈУЛ нам то дугује из периода пре 2000. године. Имамо судску пресуду у нашу корист, али не и начин да дуг наплатимо, јер странка више не постоји.

Слична ситуација је и са УРС. Њихов дуг је 58 милиона динара, а у РТС наводе да су потписали споразум о регулисању и да су заузврат добили менице као гаранцију.

– Пуштамо те менице, али не можемо да наплатимо, јер су сви рачуни празни или блокирани – наводе у медијској кући, и додају да су тужили и СРС због неплаћених 15 милиона динара.

Парламентарне странке, објашњавају у РТС, плаћају уредно своје обавезе. СПС је потписао репрограм за дуговања из времена пре 2000. године и сад уредно измирује рате.

Коментаришући увођење оштријих правила за „наступ“ на РТС, посланик СПС Ђорђе Милићевић каже нам да се социјалисти неће мешати у политику пословања те куће:

– На посланицима и на Влади је да обезбеде најбољи модел финансирања јавног сервиса грађана. Социјалисти ни у претходним кампањама нису имали помпезне спотове који су много коштали.

Представник ДС Александра Јерков тврди да није сигурна да ли је ова најава РТС по закону, јер „странке имају рок да сва дуговања исплате 30 дана после проглашења резултата“:

– ДС ће поштовати правила РТС. Узели смо кредит да бисмо враћали дугове из кампање.

Константин Самофалов, из СДС, сматра да нова правила иду наруку владајућим странкама „које располажу неограниченим приливом новца“. Он наводи да би, због фер утакмице, оглашавање странака током кампање требало да буде бесплатно.

ТЕЛЕВИЗИЈЕ ОДРЕЂУЈУ ПРАВИЛАУпутство Радиодифузне агенције и Закон о оглашавању предвиђају да медији могу да одреде правила игре, али да она морају да важе за све странке подједнако – наводи Немања Ненадић, из „Транспарентности Србија“. – Медији могу да дају попуст партији и то се третира као донација. Рок од 30 дана после проглашења резултата, даје се партијама да поднесу финансијске извештаје и он се не односи на враћање дуга.

И. М. – С. С. Р.   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар