Почетна » УЖАСИ ЦЕНЗУСА Судбина ових пет странака ВИСИ О КОНЦУ

УЖАСИ ЦЕНЗУСА Судбина ових пет странака ВИСИ О КОНЦУ

од admin
0 коментар

Уколико излазност на биралишта у недељу буде већа од очекиваних 53 одсто, пет странака које се тренутно котирају око цензуса биће у проблему.

Ко ће прећи цензус, упркос истраживањима, немогуће је прецизно предвидети. „Блиц“ је направио калкулацију у случају да излазност буде 54 одсто, СНС освоји 50, а СПС 11 одсто гласова, а цензус пређу ДС, ДСС-Двери, СРС, СДС-ЛСВ-ЛДП и Покрет Доста је било са по шест одсто гласова. У ову рачуницу укалкулисали смо и мањинске листе, за које не важи цензус, рачунајући да ће као и на претходним изборима узети 11 мандата и рачунали девет изборних листа за које се прогнозира да свакако не прелазе цензус.

Važna je narodna volja, ali i aritmetika

Важна је народна воља, али и аритметика

Тада би СНС имао 135, СПС 29, а поменуте странке по 15 мандата. Међутим, у случају да се поменутих пет странака не избори за цензус и освоји по 4,9 одсто гласова, на тај начин СНС би у парламенту дошао до доминатних 196 посланика, а СПС 43.

Бојан Клачар, извршни директор Цесида, напомиње за „Блиц“ да већа излазност на изборе захтева да мање странке морају да освоје више гласова да би прешле цензус од пет одсто.

– Тренутна истраживања показују да се очекује излазност од 53 одсто и да поменутих пет странака прелазе цензус. Међутим, сасвим сигурно је да, уколико излазност буде већа, то ће и прелазак цензуса бити за њих компликованији – објашњава Клачар.

Bojan Klačar

Бојан Клачар

Он каже да не постоји ниједна истраживачка рачуница која би могла да процени у тренутној ситуацији коме би излазност погодовала.

– У прошлости је важило правило да су бирачи СРС и СПС дисциплиновани, док су ДС-ови апстинирали, тако да је већа излазност значила и боље резултате за ДС. Данас немамо такву релацију, јер је међу неопредељенима најразличитијих спектар присталица, од бирача СНС-а, преко странака деснице до оних проевропске оријентације. И нико не може предвидети ко ће од њих остати кући или гласати – објашњава Клачар.

Trka za mandate: Skupština Srbije

Трка за мандате: Скупштина Србије

Донтов систем, по којем се расподељују мандати, погодује великим странкама јер се гласови листа које нису прешле цензус преливају у мандате онима које јесу и то пропорционално броју гласова које су освојиле.

– Очекује се да ће сада бити мање бачених гласова него 2014, када их је било 20 одсто, на основу чега је СНС са освојених 48 одсто гласова у Скупштини добила 67 одсто мандата захваљујући листама које нису прешле цензус – каже Клачар.

Бојана Јеловац   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар