Почетна » УЖИВО ВУЧИЋ НИЈЕ КРИО ЗАДОВОЉСТВО СУСРЕТОМ У ПЕКИНГУ, А ОНДА ОТКРИО: Можда сам био мало и дрзак, али онда ми је Си рекао овако… Причало се о летећим аутомобилима, али и извозу свињских ногица

УЖИВО ВУЧИЋ НИЈЕ КРИО ЗАДОВОЉСТВО СУСРЕТОМ У ПЕКИНГУ, А ОНДА ОТКРИО: Можда сам био мало и дрзак, али онда ми је Си рекао овако… Причало се о летећим аутомобилима, али и извозу свињских ногица

од admin
0 коментар

Ко тако и толико пута упорно куца на врата, та врата му се на крају и отворе – открио је председник Србије Александар Вучић у телевизијском укључењу уживо речи којима му се председник Кине Си Ђинпинг данас обратио током изузетно важног сусрета у Пекингу.

Вучић је открио да је са Сијем разговарао о бројним темама, посебно оним које ће донети економску добробит Србији, те да је био веома упоран а у неким тренуцима, по властитој процени, можда и дрзак али да је Си његову упорност доживео потпуно другачије и онда му рекао: „Ко тако и толико пута упорно куца на врата, та врата му се на крају и отворе.“

Вучић није крио задовољство после успешног разговора са кинеским колегом, а а на питања новинара одговарао је одмах после састанка па је неколико пута нагласио да је мало и сметен и под утисцима јер је посреди изузетно важан сусрет са председником тако моћне и велике земље.

Вучић је открио и да је председник Си најемотивније говорио о смедеревској железари јер памти како су га радници тамо дочекали… Био је просто дирнут.

– Сећате се како нам је проблем била Железара, па РТБ, сад сам са њим разговарао о иновативним технологијама, вештачкој интелигенцији… сад имамо индустријску зону у Борчи, Линглонг у Зрењанину, затим имаћемо следећи пут и разговоре са Синопеком, највећом петрохемијском компанијом… Они цене наше пријатељство које и даље траје упркос повременим притисцима… Ја сам видео данас много њихове деце која уче српски језик што значи да они везују своју будућност за нас – рекао је Вучић у укључењу уживо додајући да ћемо морати и ми мало више да учимо кинески.

– Ја сам срећан! Мало сам и сметен, јер је ово изузетно важан сусрет. Србија од свих земаља има највише пројеката из Кине. Си уме да цени пријатељство са Србијом, а рекао ми је и да је однос нас двојице однос људи који имају највише поверења један у другог, те да се тако гради челично пријатељство – рекао је Вучић и оценио да Кина поштује Србију јер смо како је рекао, „суверена и независна земља која сама доноси своје одлуке, за разлику од неких других“. „Кина подржава наш територијални интегритет као што и ми подржавамо територијални интегритет Кине и политику Један појас – један пут. Кина поштује Србију јер смо суверена и независна земља која сама доноси своје одлуке, за разлику од неких других“, казао је Вучић новинарима.

Он је додао и да је са Сијем разговарао и да ће још разговарати о улагању у Србију, посебно када је реч о паметним технологијама.

Наиме, председник је објаснио да Кина већ има пројекте у области летећих аутомобила, затим електричних возила па пошто је западна Србија богата литијумом Вучић је мислио да нас Кина укључи и у пројекте производње електричних аутобуса и аутомобила.

Вучић није заборавио ни економску сарадњу која је далеко од паметних и високих технологија али није нимало економски занемарљива а то је извоз свињских ногица и папака у Кину, односно онога што ми мало, а они веома много користе.

Вучић је рекао и да ће се састати и са кинеским премијером Лијем Кећијангом с којим ће разговарати о економским и темама у вези са Економским форумом, а потом и најавио да делегација из Србије вечерас напушта Пекинг и одлази у Тијанђин где ће посетити сајам и имати низ сусрета са највећим кинеским компанијама.

Вучић је рекао и да је пресрећан што ће председник Си Ђинпинг трећи пут посетити Србију, чиме је нашој земљи указана огромна част. Он је додао и да ће посета Сија бити економски важна за Србију јер ће све кинеске компаније у нашој земљи дати све од себе да председнику покажу резултате које имају у Србији. ‘За наше људе то значи више посла, пруге, веће плате, убрзани развој Србије. Баш сам срећан“, рекао је Вучић.

На крају обраћања, председник је поздравио новинаре уз осмех и познату реченицу: ’Ајде сад здраво!

Курир.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар