Почетна » Ванредних избора ће бити 2019. године

Ванредних избора ће бити 2019. године

од admin
0 коментар

Није реално да ванредни парламентарни избори буду расписани одмах након локалних избора у Лучанима, јер се до сада никада није десило да се на биралишта иде у јануару.

Међутим, опозиција би требала да почне да се припрема за изборе и за кампању у марту следеће године – оцењује извор нашег листа упућен у политичка дешавања, који коментарише сазнања Блица да је председник Александар Вучић окупио врх СНС-а и поручио им да је спреман да одмах после избора у Лучанима донесе одлуку о расписивању ванредних парламентарних избора. Блиц наводи да је Вучић дао налог свим страначким организацијама да се припреме на такву могућност. Већина присутних је, како сазнаје поменути лист, подржала могућност расписивања избора, а коначна одлука о томе очекује се у току следеће недеље.

– Вучић је, како незванично сазнајемо, врху СНС-а том приликом рекао да „неће да трпи притиске и уцене са улице, а посебно не у тренутку када разапињу српски народ’ на КиМ“, као и да је „сит превараната и најгорих лопова који би да врате земљу у 2000-е и још једанпут разоре све што је муком сазидано“ – наводи лист.

Према виђењу нашег извора, Вучић ће ванредне изборе расписати због страха од пада рејтинга услед нестабилне ситуације на Косову, због чега би опозиција морала што пре да утврди модалитет наступа, уз енергично инсистирање на фер изборним условима.

– Не верујем у причу да је минули протест опозиције у Београду пресудно утицао на Вучићеву одлуку да распише ванредне изборе, јер је реч о мирној демократској манифестацији дела грађана, каквих има свуда у свету – сматра саговорник нашег листа.

Подсећања ради, председник Вучић је у последњих неколико месеци више пута изјавио да не искључује могућност расписивања ванредних парламентарних избора на пролеће наредне године. Он је у неколико наврата поновио да ће избора бити, „уколико људи то буду желели“, лили ако „притисак буде превелики“. Међутим, он је давао и обрнуте опаске – да не размишља о изборима док је напета ситуација на Косову и да је стабилност на првом месту.

Поједини извори са политичке сцене процењују пак да ће СНС расписати ванредне парламентарне изборе 2019. али тек на јесен, могуће и у септембру, како би они ипак били одржани нешто пре редовног рока у пролеће 2020.

Милош. Д. Миљковић  Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар