Почетна » Хоти: Састанак у Бриселу отказан јер је Београд хтео дијалог о ЗСО

Хоти: Састанак у Бриселу отказан јер је Београд хтео дијалог о ЗСО

од admin
0 коментар

 

„Што се тиче састанака у Бриселу, знате да смо на почетку мандата доносили важне одлуке за улазак у процес дијалога. Што се тиче Заједнице, знате наш став. Знате наш став, та тема није отворена, јер је закључена потписивањем споразума 2013. године и ратификована у Скупштини Косова. Дакле, као таквој, о Заједници се не разговара, постоје и друге теме за расправу“, рекао је Хоти на конференцији за медије након данашње седнице владе.

Навео је да ће да се залаже да се процес дијалога креће напред.

„Ако из неког разлога не може да иде напред, то неће бити зато што Влада Косова није спремна, већ због Владе Србије, државе Србије која није спремна да крене ка коначном споразуму“, тврди је Хоти.

За иницијативу да језеро Газиводе добије назив по америчком председнику Доналду Трампу, Хоти је рекао да је то тражио Ричард Гренел, на састанку у Белој кући, „у знак поштовања према Трамповој посвећености“ према решавању питања између Београда и Приштине.

„Име језера био је захтев и у Белој кући и на састанцима које смо овде имали, у знак поштовања директне посвећености америчког председника, да се зове језеро Трамп. То је то“, рекао је Хоти.

Подсетимо, у петак је специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио да је састанак преговарачких делегација Србије и Косова, који је требало да буде одржан у понедељак, одложен. Навео је да је састанак одложен због опреза у вези са коронавирусом.

Међутим, данима уназад, представници Београда и Приштине говорили су да је разговор о ЗСО разлог мимоилажења, јер Београд на тој теми инститира, док Приштина сматра да је она затворена.

РТС, Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар