Почетна » Велика Британија увела санкције Тешићу, Радоичићу и Веселиновићу

Велика Британија увела санкције Тешићу, Радоичићу и Веселиновићу

од Други Пишу
0 коментар

Трговац оружјем Слободан Тешић, потпредседник Српске листе Милан Радоичић и Звонко Веселиновић налазе се на листи особа против којих је Мининистарство спољних послова Велике Британије увело санкције.

Како је наведено на сајту Министарства спољних послова Велике Британије, министар Џејмс Клеверли најавио је нови талас санкција које су усмерене на „корумпиране актере и оне који крше и злоупотребљавају људска права, као и на починиоце сексуалног насиља у сукобу“. „Овај талас санкција, у координацији са међународним партнерима, обележава Међународни дан борбе против корупције и Дан људских права“, стоји у саопштењу.

Пунећи џепове корупцијом и крађом, корумпирани актери имају корозивни ефекат на заједнице око себе – подривају демократију и ускрац́ује земљама виталне ресурсе ради сопствене добити, наведено је на сајту. Како стоји, Милан Радоичиц́, привредник који се бави грађевинском индустријом и потпредседник Српске листе је, како се наводи, профитирао од присвајања државних уговора и искористио свој утицај да својим грађевинским компанијама додељује уносне уговоре.

Наводи се и да Звонко Веселиновиц́, „бизнисмен грађевинске индустрије на Косову“ користи јавне уговоре за присвајање државних средстава…

Како даље стоји, Слободан Тешиц́, значајан трговац оружјем из Србије, оптужен је за подмиц́ивање главног државног тужиоца друге земље.

На сајту се, уопштено о овим мерама, наводи да пакет санкција подразумева појединце укључене у „широк спектар криминалних активности – укључујуц́и мучење затвореника, мобилизацију трупа за силовање цивила и систематска зверства“. Ове санкције показују посвец́еност Уједињеног Краљевства да брани слободна друштва и људска права свих, свуда, додаје се у саопштењу.

„Наша је дужност да промовишемо слободна и отворена друштва широм света. Данас наше санкције иду даље у откривању одговорности оних који стоје иза гнусних кршења наших најосновнијих права. Посвец́ени смо употреби сваке полуге која нам је на располагању да обезбедимо будуц́ност слободе над страхом“, саопштио је министар спољних послова Велике Британије.

Како је наведено, на листи санкција Уједињеног Краљевства налазе се 30 политичких личности, прекршилаца људских права и починилаца сексуалног насиља у вези са сукобима широм света.

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар