Почетна » Велики број Срба на протестима на Косову због неодржавања избора 3. априла

Велики број Срба на протестима на Косову због неодржавања избора 3. априла

од Жиг Инфо
0 коментар

У Косовској Митровици и Грачаници одржани су протести због неодржавања српских избора 3. априла. Велики број људи на протесту у северној Митровици, где је одржана и шетња. Учесници протеста предвођени челницима Српске листе држали су транспарент на ком је писало „Курти, срушио си Бриселски споразум, срушио си све“. Са протеста у Грачаници поручено је да су се окупили против институционалног насиља, да не желе да ћуте и да је ово демократска борба да буду слободни грађани.

Репортерка Н1 из Митровице јавља да је око споменика Кнезу Лазару са једне и друге стране био окупљен велики број људи, да су пре 12 сати почели да се окупљају.

Након тога, они су кренули пут Техничке школе где за време избора иначе буду и бирачка места.

Људи из свих праваца окупили су се у две колоне и шетали су улицама ким предвођени челницима Српске листе.

И поједини посланици у Скупштини Косова или запослени у институцијама прошетали су у круг центром Косовске Митровице.

Протест је био миран, трајао је око 40 минута и није било узвикивања.

Учесници су носили заставе Србије и транспарент „Хоћемо наша људска права“ и углавном поруке су биле упућене Куртију којем Срби поручују да угрожава њихова права.

Иначе, угоститељски објекти у Митровици били су затворени уочи протеста са којег Н1 није могао да адекватно извештава због проблема са сигналом.

На данашњем скупу поруке су биле везане и за напуштање институција и чињеницу да је након састанка са председником Вучићем Судски савет Косова одлучио да суспендује председницу Основног суда у Митровици Лиљану Стевановић.

Репортерка Н1 преноси и да је полицијски инспекторат Косова покренуо и истрагу против појединих припадника косовске полиције из редова српске заједнице који су били на том састанку.

Верољуб Петровић из Хуманог центра Митровица рекао је за Н1 да је очигледно да је „Курти ухватио мамац који послат из Београда“ и да верује да косовски премијер врши притисак на политички инспекторат Косова да би се истрага обавила што пре и да би од три до седам дана требало да траје истрага да би се видело каква ће бити судбина полицајаца.

Окупљање и у Грачаници

Репортерка Н1 из Грачанице јавља да је протест протекао мирно. Хиљаде људи из свих српских средина јужно од Ибра окупили су се испред манастира Грачаница одакле су мирно прошетали до Дома културе. Носили су транспаренте „Миром против Куртијевог насиља“, „Неће нас Курти отерати са Косова“ и да желе људска права.

Окупљенима се обратио градоначелник Штрпца Далибор Јефтић који је нагласио да су се окупили против институционалног насиља, да не желе да ћуте и да је ово демократска борба да буду слободни грађани.

Пренео је и да су тужиоци и судије напустили институције Косова.

Грађани су репортерки Н1 рекли да су изашли на протест како би изразили незадовољство и подржали став државе Србије.

Они кажу и да им први пут није дозвољено да гласају и да је одржавање српских избора битан елемент за њихов опстанак на Косову.

Истакли су и да подржавају председника Вучића, да су уз њега за добробит Србије.

Репортерка Н1 наводи и да је део учесника протеста организовано дошао и из институција које финансира Србија.

Шетња и протест протекли су без инцидената.

Шта је претходило протестима

Подсећамо, протесте је најавио потпредседник Српске листе, Далибор Јевтић. Он је 22. марта, након састанка са председником Србије Александром Вучићем, рекао да ће данас, Срби јужно и северно од Ибра одржати мирне протесте са поруком „да нам нико у 21. веку не ускраћује основна људска права“.

Са друге стране, премијер Аљбин Курти изјавио је да протести неће допринети добрим односима Косова и Србије, што је циљ и Европске уније. Курти је рекао да српски избори на Косову нису забрањени већ да није постигнут договор о њиховом одржавању. Он је нагласио да је захтев за одржавање српских избора требало да буде директно упућен његовој Влади, а не преко официра за везу.

Међутим, председник Србије Александар Вучић је изјавио да је одлука Куртија да не дозволи гласање Србима на Косову 3. априла усмерена на то да се „унизе Срби“, али и да се њему и изборној листи његове Српске напредне странке „смањи број гласова“.

Вучић је за недавно за ТВ Пинк изјавио да је српска страна прихватила да се „официр за везу обраћа Влади Косова, али нисмо хтели да се Влада Србије обраћа Влади Косова јер би то значило де факто признање“ Косова.

Председник Србије најавио је да ће грађани Косова на изборима 3. априла гласати у неком од градова у Србији, као што је то био случај и за референдум, који је Србија организовала почетком године за промену Устава у области правосуђа.

Тако да Срби са Косова први пут после 1999. године неће моћи да гласају на председничким и парламентраним изборима у срединама где живе. Преседан који је направљен на референдум очигледно ће постати правило. Републичка изборна комисија синоћ је одлучила да ће Срби са Косова гласати у Тутину, Рашкој, Куршумлији и Бујановацу.

Медији са Косова известили су јутрос и да је колона оклопних возила специјалне јединице Косовске полиције, виђена како се креће ка правцу севера. То је јавио портал Репортери, повезујући ову активност полиције са протестом у северном делу Митровице. Медијске натписе убрзо је демантовао портпарол Косовске полиције Беки Кељани, који је рекао да су кретања специјалних јединица уобичајена и нису везана за било какву посебну активност.

Н1 Београд, Сања Соврлић, Зана Цимили

Можда ти се свиди

Оставите коментар