Почетна » Велики повратак Ивице Дачића у деведесете. Прети, хапси и додворава се

Велики повратак Ивице Дачића у деведесете. Прети, хапси и додворава се

од Други Пишу
0 коментар

Полиција упада у станове и куће еколошких активиста, приводи их на аеродрому, ислеђује труднице… Власт је очигледно решена да сасече сваки вид бунта против рудника литијума, па под диригентском палицом председника Србије Александра Вучића, министар полиције Ивица Дачић симулира атмосферу деведесетих и ради све оно чега се успешно клонио више од 20 година.

Како се палио један по један мали пожар против литијума у Србији, тако се “палила” и полиција под Дачићевим вођством. На мети су еколошки активисти.

Од тренутка кад је објављено да ће у Србији бити отворен рудник литијума, на десетине хиљада грађана изашло је на улице у градовима широм Србије како би рекли „не“. Велико финале био је протест у Београду, одржан прошле недеље, на којем се појавило око 100.000 грађана.

Након што су отпочели блокаду пруга и ауто-пута, полиција је одлучила да протест „разбије“ у рану зору, а талас привођења и застрашивања активиста, који је уследио у данима након протеста, потврда је да обрачун власти није готов.

Штавише.

Предводи га министар полиције Ивица Дачић, који ових дана ради све оно чега се чувао. Водећи се реченицом да је одавно извукао поуке из деведесетих.

Заборављене поуке
Кометаришући начин на који се полиција претходних недеља обрачунавала са еколошким активистима, адвокат Иван Нинић за Нову каже да је врх власти очигледно решен да сасече сваки вид бунта.

“БИА је посебно упрегнута да прати друштвене мреже, и ситуацију на терену. Вучић је очигледно наложио гашење одређених Фејсбук страница и пласирања садржаја против литијума, који су вирални. Службе безбедности врше попис свих страница и садржаја који имају знатан број објава. Донета је одлука да се то сасече. Привођењем, куповином, хаковањем… А у центру тога је Ивица Дачић који мора да се докаже Александру Вучићу”, каже Нинић.

Због тога су, наводи даље, изјаве министра полиције ових дана оштре и неодмерене.

“Дачић раније није користио ову терминологију. Показује бес према свом народу, што је нешто на шта нисмо навикли претходних година. Подсетићу да је од 2008. године до данас, Дачић небројено пута рекао да је ‘извукао поуке из деведесетих година’. Подсетићу и да није гласао за Закон о информисању, на којем је инсистирала Г17 плус, као на услову за опстанак Владе. Дачић је и тада рекао да неће да учествује у томе, позивајући се поново на те поуке”, прича Нинић и даље додаје:

“Мислим да му је Вучић рекао да је Рио Тинто услов за њихов опстанак на власти, а уједно и на слободи. Дачић је свакако интелигентан човек, а сада се само прилагођава датом тренутку. Зна да му је странка на ивици цензуса. Да је на стабилних 10 одсто, не би се овако понашао. Сад мора”, закључује Нинић.

Више од 40 приведених
Дачић је већ приликом самих најава протеста против рудника литијума најављивао хапшења.

Он је том приликом казао да полиција неће дозволити нереде, блокаде пруга и путева које помињу противници ископавања литијума у Србији и оценио да они политизују ситуацију.

Затим је уследила пацка Александра Вучића, који је рекао да су неки чланови СПС били на протестима проотив итијума, а Дачић је уверавао да та странка не учествује нити ће икада учествовати док је он на челу странке у било каквим активностима или операцијама против председника Србије Александра Вучића и актуелне власти, јер би тиме, како је истакао, радили и против себе и заједничких циљева.

Дан уочи протеста, министар унутрашњих послова саопштава да је полиција у Суботици, у сарадњи са БИА, ухапсила четири особе за које тврде да су „планирале напад на полицију и изазивање насиља и нереда на протесту у Београду“.

Након завршетка протеста на Теразијама, 10. августа, Дачић је рекао да је дошло до тешког нарушавања јавног реда и мира, као и кршења закона, због чега ће против свих починилаца бити поднете кривичне и прекршајне пријаве.

И тако је кренуло.

Према информацијама еколошких организација за нешто више од седам дана приведено је више од 40 активиста.

Ivica Dačić prisustvovao je danas svečanoj promociji polaznika 44. klase Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj KamenicivFoto:TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ

Јелена Јеловац  НОва

Можда ти се свиди

Оставите коментар