Почетна » Венци у част 99. годишњице присаједињења Војводине Србији

Венци у част 99. годишњице присаједињења Војводине Србији

од admin
0 коментар

Милош Вучевић је рекао да сваке године са задовољством и нестрпљењем очекује 25. новембар, пошто је то дан кад је остварен вишевековни сан Срба и осталих Словена северно од Саве и Дунава.

„Велика ми је част што предводим Град Нови Сад у овом процесу обележавања, и као што видите, са нама су данас и представници Градског већа, и Скупштине града и свих политичких странака, јер ово није страначка прича, ово је изнад тога, то је државна прича“, указао је Вучевић.

Истиче да је задовољан чињеницом да ће се стогодишњица присаједињења Војводине Краљевини Србији обележити на начин какав том датуму и доликује, те да то неће бити само датум који ће се обележавати у Војводини и Новом Саду, јер ће централна прослава бити у Београду, а председник Републике Србије Александар Вучић биће покровитељ обележавања 100 година присаједињења.

Према његовој оцени, следећа година је јубиларна на основу више ствари, јер ће се обележити 170 година од формирања Српске Војводине и Тамишког Баната на Мајској скупштини у Сремским Карловцима, 100 година од краја Великог рата, те век присаједињења те регије Србији.

У некадашњем хотелу „Гранд“, а захваљујући ослобођењу Града Новог Сада деветог новембра 1918. одржана је Велика Народна Скупштина.

Јаша Томић је, подсетио је Вучевић, прочитао Декларацију о присаједињењу са порукама које се и данас могу применити, а оне су равноправност, слобода, напредак.

„За мене је импресивно да су на тој скупштини учествовале и Војвођанке, да су жене тада имале право гласа, да је и ћерка великог Светозара Милетића била учесница те скупштине и да оно што су Европљанке само маштале, овде је било већ примењено“, рекао је први човек Новог Сада.

Истакао је да то показује да су капацитети демократије и демократичност на овим просторима присутни и да се морају неговати, чувати и одржавати.

Вучевић је навео да се нада да ће се достојно обележити стогодишњица присаједнињења, која ће имати квалитетан програм, и да ће се обележавајући тај историјски важан датум, апсолутно имати јасне поставка оногоа што треба да се ради у будућности.

„То неће бити повратак у прошлост, то ће бити исказивање поштовања нашим прецима за све оно што су урадили да бисмо ми могли слободно да стојимо у Новом Саду, поред споменика Светозару Милетићу и загледани у будућност радимо за наше потомке да би и они наставили да живе овде и да би ово било још боље место за живот“, закључио је градоначелник Новог Сада.

Говорећи о важности обележавања годишњице присаједињења Војводине Србији, председник Извршног одбора Буњевачког националног савета Мирко Бајић је истакао да су Буњевци дали велики допринос том догађају, те да су то чинили у нади да ће у Србији сачувати свој национални идентитет, језик и куклтуру.

Нажалост, 1945. комунистичка власт у новој Југославији забранила је Буњевцима постојање, а у наредби је наведено да се сви Буњевци имају сматрати Хрватима

„Ипак, Буњевци су данас у Србији призната национална мањина и ми захваљујемо Србији што је препознала тај национални понос код нас“, рекао је Бајић.

Напоменуо је да Буњевци данашњи дан обележавају као свој национални празник, да је он обележаван и раније, али, откако је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, како закључује Бајић, тај дан се облежава заједнички уз реченицу „Браћа увек и увик заједно“.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар