Почетна » Данас: Владике против саопштења Сабора – нисмо звали Вучића

Данас: Владике против саопштења Сабора – нисмо звали Вучића

од admin
0 коментар

 

Амфилохијем (Радовићем) на челу, у писму патријарху оценило је да је „портпарол својевољно формулисао неке одлуке, супротно вољи Светог Архијерејског Сабора“ због чега „изражавају своје негодовање и ограђују се од поменутог Саопштења“.

У писму у које је Данас имао увид, група епископа је разочарана што је аутор саопштења епископ бачки Иринеј „тенденциозно приказао и пренагласио значај посете политичких лидера региона Александра Вучића и Милорада Додика“. Они тврде да је „потпуно је беспотребна реченица која говори о ‘напорима и неравноправној борби са моћницима за очување КиМ у саставу Србије’, пошто о природи, умешности и искрености вођења те борбе саборски оци уопште нису имали једногласно мишљење, чак напротив“.

Данас додаје да се у писму негира да су Вучић и Додик посетили Патријаршију „на позив Сабора“, како пише у званичном сапштењу, већ да је „то било на иницијативу и позив Патријарха“.

Владике траже да се реченица: „о подршци и свеобухватној помоћи државе Србије нашем народу да опстане на најсветијој српској земљи, Косову“ избаци из званичног саборског саопштења у коме је, како наводе, изостављено да је Сабор својим посебним саопштењем о КиМ потврдио свој непоколебиви став са претходна два Сабора.

Уз оцену да су „изненађени и разочарани појавом текста у коме се ствари тенденциозно приказују другачије него што је братски договорено на Сабору“, ова група владика тражи да се званичног сајта СПЦ објави ново допуњено и исправљено саопштење Сабора.

Како Данас незавнично сазнаје, патријарх Иринеј није одговорио на ово писмо, а на званичном сајту СПЦ је и даље верзија саборског саопштења владике бачког Иринеја, коју је он већ једном мењао јер је у „првој варијанти“, мимо одлуке Сабора у њу укључио и „случај“ епископа западно-америчког Максима.

Та тема се, ипак, потом нашла на сајту СПЦ због демантија владике бачког Иринеја упућеног београдскј штампи која је негирала да се владика Максим „покајао због својих ставова о аутокефалности“.

Данас/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар