Почетна » Одбор за етику: Докторат Синише Малог враћен ФОН-у на поновно одлучивање

Одбор за етику: Докторат Синише Малог враћен ФОН-у на поновно одлучивање

од admin
0 коментар

 

Раније је Стручна комисија ФОН-а закључила да докторат Малог није плагијат.

„Одбор је утврдио да је мишљење Стручне комисије Факултета, на основу којег је донета одлука факултетског Наставно-научног већа непотпуно, нејасно и контрадикторно, што спречава Одбор да донесе коначну одлуку“, наводи се у саопштењу Одбора.

Рок за поступање Факултета организационих наука по одлуци Одбора је 60 дана. Универзитет у Београду ће наставити да пружа благовремене информације о овом поступку, наведено је у саопштењу објављеном на сајту БУ.

Одбор за професионалну етику је данас одлучивао по жалби професора на одлуку Стручне комисије ФОН-а.

Прво је редовни професор и шеф катедре за финансије на ЕБС Универзитету у Wиесбадену Раша Карапанџа на сајту Пешчаника објавио своју анализу доктората Синише Малог, свој став о раду Стручне комисије која је оцењивала докторат Малог и пример жалбе која би могла бити поднета Универзитету у Београду. Он, међутим, није професор Универзитета у Београду па према процедурама није могао ни поднети жалбу. Зато су му се придружили професор Душан Теодоровић, професорка Весна Ракић-Водинелић и други.

„Жалба има академски део, који је урадио професор Раша Карапанџа, ми смо га проучили и стали смо иза њега, тај део је сада и наш. Правну екипу је водила професорка Весна Ракић Водинелић. Она има велике заслуге, јер је жалба обухватила и све правне аспекте, укључујући и Закон о ауторском праву, и она има 42 странице укупно“, рекао је раније Теодоровић.

Комисија ФОН-а: Иако постоје одређени пропусти…
Комисија ФОН-а је на основу своје анализе закључила да је докторска дисертација Синише Малог резултат самосталног научно-истраживачког рада. „Иако постоје одређени пропусти, они по обиму и значају нису довели у питање основне научне доприносе и оригиналност овог рада. Стручна комисија сматра да је Кандидат испунио све законски прописане услове и прелаже да се Кандидат др Синиша Мали промовише у звање доктора наука, како би могао користити сва права која му по тим прописима припадају“, закључила је Стручна комисија.

Овај извештај потписали су, како преноси Инсајдер, проф. др Дејан Ерић, проф. др Винко Канџија, проф. др Томаж Чатер, проф. др Драган Микеревић.

У извештају пише и да грешке и пропусти који се могу наћи у раду нису искључива одговорност Малог, већ да одговорност лежи и на члановима Комисије за оцену и одбрану рада, пред којима је 2013. године Мали одбранио докторат. „Чланови комисије су морали више да раде са Кандидатом и помогну му у поштовању највиших академских стандарда у изради појединих поглавља овог рада“, пише у извештају.

Инсајдер,Н1

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар