Почетна » Од продаје имовине бивше СФРЈ, Србија планира да купи некретнине на пет локација

Од продаје имовине бивше СФРЈ, Србија планира да купи некретнине на пет локација

од admin
0 коментар

 

Очекује се да на рачун Србије буде уплаћено скоро 30 милиона евра (29,92) од продаје објеката бивше Југославије у Јапану, САД, Швајцарској и Немачкој, о чему су се договориле државе сукцесори, наводе Вечерње новости.

Како је предложено буџетом Министарства спољних послова за наредну годину, та средства требало би да се уложе у набавку пет зграда у власништву Србије, уз објашњење да је ово економски најцелисходније и средњорочно најисплативије решење, пре свега због изузетно високих трошкова закупа квадратних метара у Јапану, Америци, Швајцарској, Данској и Пољској.

У последњих годину и по, према писању листа, продати су Титов резиденцијални стан на Менхетну, објекат некадашње СФРЈ у Токију и зграда амбасаде бивше Југославије у Бону.

Србији, по договору о сукцесији, следује 39,5 одсто од постигнуте цене, односно за ове три некретнине држава је добила око 13,3 милиона евра, пишу Вечерње новости.

Остала су, како наводе, још два објекта која су у поступку продаје, а то су зграде мисије СФРЈ у Њујорку и амбасаде у Берну.

Предлог МСП – да се добијена средства преусмере на куповину квадрата у власништву Србије – има циљ да се бар донекле смање огромне суме које Србија издваја на годишњем нивоу за кирије широм света.

Србија закупљује 116 зграда и станова по свету

Према подацима са сајта МСП, за потребе наше дипломатије закупљујемо чак 116 зграда и станова у иностранству. Под најмом је највише објеката у Немачкој (осам), Аустрији (седам) и САД и Француској – по пет.

За рентирање квадрата за потребе ДКП у иностранству, према предлогу буџета, наредне године биће издвојена скоро 1,1 милијарда динара (9,2 милиона евра).

Закуп зграда у којима су смештене наше амбасаде, конзулати и други „пословни“ објекти коштаће нас 768,8 милиона динара (6,5 милиона евра), док ће кирија за резиденцијалне објекте износити 324,9 милиона динара (2,7 милиона евра).

С друге стране, Србија тренутно у свом власништву има 48 објеката у 28 земаља широм света. Наша држава користи исто толико некретнина које су предмет сукцесије између бивших чланица СФРЈ.

Последњи састанак Мешовитог комитета за расподелу дипломатске и конзуларне имовине бивше СФРЈ одржан је у јулу у Београду, а до данас је, од 123 непокретности, номиналне вредности 265,9 милиона долара, расподељено 85.

Србији је сукцесија донела 36 објеката, а осталим државама сукцесорима 49.

Граде се објекти у Канбери и у Сарајеву
Србија током претходне две године издваја новац за изградњу дипломатско-конзуларних објеката у Аустралији и Босни и Херцеговини и они би током следеће године требало да буду завршени.

У 2020. за изградњу ДКП у Канбери биће уложено 32 милиона динара, а за објекат у Сарајеву 43 милиона динара.

Вечерње новости/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар