Почетна » Ђорђевић: Закон о ветеранима жели да исправи правду према борцима деведесетих

Ђорђевић: Закон о ветеранима жели да исправи правду према борцима деведесетих

од admin
0 коментар

 Ђорђевић је у Скупштини Србије рекао да је неретко у историји изостајала брига државе за своје борце чиме се слала порука да није мудро бранити своју земљу, и као пример навео однос државе према херојима са Кошара, Паштрика, пилотима.

Овим законом уводи се нова категорија корисника која није постојала по досадашњим прописима, а то су борци из деведесетих и учесници рата 1999. године који нису задобили телесна оштећења и за њих се прописује право на борачки додатак, посебан пензијски стаж, решавање стамбених потреба, право на борачку споменицу и на легитимацију борца, приоритет у запошљавању и друго, објаснио је министар.

Ђорђевић је образлажући закон посланицима додао да се исправља неправда према борцима последњег рата и обезбеђује унапређење њиховог положаја у друштву.

Законом су прописана и нова правила за друге кориснике као што је право на породичну инвалиднину чланова породица умрлог цивилног инвалида рата, право на инвалидски додатак ратног војног инвалида који напуни 65 година, обавезују се локалне самоуправе да десет одсто планираних инвестиција за изградњу станова буде намењено решењу стамбених потреба војних инвалида, повећан је износ инвалиднине за 25 одсто, а остварују и право на бесплатну вожњу, рекао је министар.

Закон о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица почеће да се примењује од 1. јануара 2021. године и тиме ће бити укинуто 12 ранијих закона и одредби којима је ова област регулисана.

Посланици данас обједињено разматрају овај и још 28 закона и прописа.

Бета/N1

Можда ти се свиди

Оставите коментар