Почетна » Обрадовић о прекиду штрајка: Дијалог власти и опозиције или да се огласи суд

Обрадовић о прекиду штрајка: Дијалог власти и опозиције или да се огласи суд

од admin
0 коментар

 

Говорећи о могућем неутралном посреднику, Обрадовић је истакао да би избегао да то буде неко из иностранства, већ да би било боље да то буде неко из СПЦ, САНУ или било ко ко има ауторитет у српском народу и жели смиривање тензија, казао је Обрадовић.

Не могу ја да бирам кога ће Вучић изабрати, али треба нам посредник који је ауторитет за обе стране и ја бих онда одмах прекинуо штрајк глађу, рекао је Обрадовић у емисији „Прави угао“ на РТВ Војводина.

Он је истакао да му није намера да изврши самоубиство, већ да апелује на грађанску свест и савест.

Одазвао бих се на сваки позив власти на разговор уз присуство треће, неутралне стране, јер се њима више не може веровати, рекао је Обрадовић који додаје да Двери неће учествовати на изборима 21. јуна, ни на једном нивоу власти.

На заједничкој седници уједињене српске опозције недавно сам јавно предлагао да је приоритет да опозиција остане јединствена, рекао је Обрадовић.

Биле су идеје да будемо јединствени у бојкоту избора или да сви заједно изађемо на једној изборној листи и пробамо да се супротставимо власти, без обзира на услове, а ја сам се залагао за трећи сценарио – активну кампању бојкота са циљем одлагања избора за шест месеци, уз формирање техничке владе, али за то нисам добио подршку.

Обрадовић је рекао да је на располагању тужилаштву да да изјаву о наводним инцидетима ипсред Скупштине Србије, наводећи да се неће позивати на имунитет.

Врло радо ћу дати изјаву, па чак и снимке на којима се види да је Марјан Ристичевић виновник тог инцидента, рекао је Обрадовић.

Он је оценио да испред парламента није било никаквог насиља, већ вербалног обрачуна, а на констатацију да је било непријатних сцена, Обрадовић је додао да је непријатно то што је Ристичевић посланик.

Ја сам изабран под својим именом и презименом, а Ристићевић на листи под именом Александра Вучића, са циљем да од скупштине направи пијацу, рекао је Обрадовић.

Обрадовић је указао да нигде у свету власт није правила контраштрајк против опозиције, нити контрамитинг против једног човека, као СНС пре неко вече против њега. Не треба нам насиље, нико нормалан то не жели, то је опасан сценарио у који нас ова власт гура, истакао је Обрадовић и оценио да је власт прескочила све баријере поштовања Устава и закона.

Ако људи испред СНС уђу у ваше зграде, на кровове, и пале бакље, да ли је следечи корак да вам уђу у стан и шамарају вас? Ако ја наставим сличну кампању активног бојкота, као што је прескакање ограде, где то води, упитао је он.

Обрадовић је истакао да се зато одлучио на овај гандијевски поступак, како би се ситуација смирила и покренуо дијалог.

Ми се не бавимо политиком да бисмо бојкотовали Скупштину и изборе, предочио је Обрадовић, али ако имате потпуно недемократске изборе, а од пре неколико дана и противуставне и ризичне за здравље људи јер је пандемија и даље у току, како да на њима учествујемо.

Тражимо да се избори одложе, уведу у демократске токове и да онда на њима учесвујемо. Досадашње форме разговора биле су ријалити Александра Вучића, рекао је Обрадовић.

Овде нисам упутио никакав ултиматум, нисам претио и уцењивао, као што је рекао Вучић на последњој конференцији за медије, преклињао сам да се ова ствар реши на демократски, хришћански начин, да зауставимо грађански сукоб у Србији, предочио је Обрадовић.

Сада је тренутак, оценио је он, да и власт направи искорак, да прикоче и уразуме се и покашу жељу да се ово реши дијалогом.

Кривична пријава, контраштрајк глађу и контрамитинг против једног човека су наставак неразумне политике власти, али се
надам да ће се уразумити, закључио је Обрадовић.

ФоНет/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар