Почетна » Булатовић заборавио на закон па признао: Директора јавног предузећа бира странка

Булатовић заборавио на закон па признао: Директора јавног предузећа бира странка

од admin
0 коментар

 

Сумње да је Србија постала партијска држава, а да су закони само формалност, делимично је данас са говорнице нишке Скупштине потврдио одборник СНС Булатовић говорећи о актуелном директору НишСтана Мирољубу Чупићу, пише портал Јужне вести.

Овај директор је постављен у време док сам ја био градоначелник. Њега је предложила партија. Не може директор да буде одговоран ако нешто није у реду, рекао је Булатовић.

Из сале су покушавали да га исправе и подсете на закон добацујући „комисија, комисија“. „Комисија. Партијска. Не улазим ја у то“, није разумео бивши градоначелник шта му сугеришу.

Наставио је са својом причом рекавши да неће рећи из које је странке директор, јер не жели „да продубљује расправу“.

Али јесте наставио са својом причом о одговорности.

„Овај пример није посебан. Оваквих примера је и данас и кроз ранији период било пуно. Ја само желим да укажем пажњу на одговорност. Четири године причам о томе. Ако преузмете одговорност да неког поставите, онда ви одговарате, а не он. Он одговара кривично ако је дошло до неког дела. А политички се зна ко сноси одговорност“, рекао је Булатовић.

Пошто је НишСтан годинама партијски, у коалиционим споразумима и са ДС и са СНС, био под контролом СПС, а истакнути функционери ове партије у Нишу били и директори овог предузећа, за говорницу је изашао социјалиста Игор Новаковић са намером да поништи тврдње Булатовића да директоре постављају партије, наводе Јужне вести.

„Желим да кажем са Социјалистичка партија Србије не стоји иза постављења овог директора. Да је овај директор у складу са законом биран на законит начин, да га је бирала градска Комисија. Оцењивала, бирала и тако даље. И да он никако нема подршку СПС, нити СПС стоји иза њега“, рекао је Новаковић.

Закон о јавним предузећима јасно каже да директора јавног предузећа чији оснивач локална самоуправа „именује орган одређен статутом јединице локалне самоуправе, на период од четири године, на основу спроведеног јавног конкурса“. У Нишу је тај орган Комисија за избор директора јавних предузећа.

А свему претходи конкурс за јасним условима за директорско место у сваком предузећу понаособ.

Такође, јасно је назначено у Закону да директор не сме да буде члан политилке странке или да му је одређено мировање у странци.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар