Почетна » Сајам и домаћи трговци оружјем: Миљеник власти на потерници Интерпола

Сајам и домаћи трговци оружјем: Миљеник власти на потерници Интерпола

од admin
0 коментар

 У јеку афера „Јовањица“, „Беливук“ и „прислушкивање“, у чији епицентар, као по команди, сви представници власти и високи функционери СНС-а покушавају да сместе бившег министра полиције и актуелног министра одбране, председник Србије Александар Вучић је у уторак, 12. октобра, у пратњи управо Небојше Стефановића као ресорног министра, свечано отворио десети Међународни сајам наоружања „Партнер 2021“.

 

Та „изложба“ нимало случајно уприличена је баш на Београдском сајму, на истом месту на којем је Србија била домаћин скупа којим се обележава 60 година од првог Самита несврстаних, рачунајући ваљда да ће неки од високих гостију из Београда отићи не само са порукама мира и стабилности, већ и са неким новим уговором о набавци српског наоружања и војне опреме.

И ништа ту не би било спорно, јер је трговина оружјем одавно само бизнис, да међу високим званицама нису били и представници Туниса, земље која је само неколико дана раније расписала Интерполову потерницу за највећим овдашњим приватним трговцем оружјем Слободаном Тешићем, који важи за финансијера и човека веома блиског владајућој Српској напредној странци.

Уз то, пре неколико дана и синдикати Крушика саопштили су да је та државна фабрика – широј јавности позната по томе што је по привилегованим ценама оружје продавала приватним трговцима – у таквим проблемима да запосленима већ месецима не плаћа ни доприносе за здравствено осигурање, тако да они у јеку пандемије не могу ни да се лече, јер им здравствене књижице нису оверене. Конкретно, наводе синдикати, од почетка прошле године до данас радни стаж је запосленима у Крушику уплаћен за само шест месеци, уместо за 21.

Због света тога познаваоци прилика на тржишту наоружања страхују да ће и од нових извозних послова, ако и буду склопљени, од државне наменске индустрије већу корист имати поједини приватни трговци, блиски властима, који су и годинама уназад зарађивали на штету домаћих фабрика, које из године у годину бележе све веће губитке, толике да више нису у стању да својим запосленим плаћају доприносе на зараде.

Наводећи да на скупу несврстаних присуствују делегације 117 земаља и да међу њима има и доста министара одбране, Вучић је на отварању Сајма „Партнер 2021“ поручио да ће се Србија потрудити да цене изложеног српског наоружања и војне опреме буду „разумне и пристојне“.

Остаје да се види за кога ће те цене бити „пристојне“. До сада су такве биле само за привилеговане приватне трговце, који су скидали кајмак. А да ни њему није свеједно што су запослени у Крушику јавно негодовали, доказује да је и сам, а да га о томе нико није ништа ни питао, констатовао да је фабрика у Ваљеву у тешкој ситуацији, али је за то оптужио „бивши режим и медијске тајкуне“.

– Желим да поручим људима у Крушику, а због вишегодишњег уништавања Крушика од стране различитих политичара и њихових медијских запосленика запали смо у веома тешку ситуацију, а подигли смо Крушик из мртвих, јер су нам га бивши режим и власници тих тајкунских медија оставили буквално мртвог. Подигли смо га из мртвих, а онда су га опет уништили својом кампањом… Људима у Крушику ћемо уплатити здравствене доприносе и моћи ће на најнормалнији начин то да користе, иако се налазимо у тешкој ситуацији, управо због рушења угледа Крушика, којем ничим нисмо допринели, а у којем су учествовали, као што рекох, представници бившег режима и њихови медијски посленици – рекао је Вучић.

НИН/Вук З. Цвијић  Директно.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар

16 − nine =