Почетна » Нелегални објекат на Панчићевом врху постао брвнара

Нелегални објекат на Панчићевом врху постао брвнара

од admin
0 коментар

 Сада надлежни министри грађевинарства Томислав Момировић и полиције Александар Вулин не изјашњавају се о уклањању нелегалног објекта на Панчићевом врху. Иако је још пре три године издато решење о његовом рушењу, сва је прилика да ће овако адаптиран у монтажни, са смањеном површином, за који је инвеститорка Снежана Митковић првобитно и добила дозволу, опстати.

Како наводи добро обавештени извор “Нове”, у овом тренутку на тој брвнари на Панчићу не изводе се радови, а и даље није прикључен на струју ни воду. Ипак, он каже да није искључено да проради као угоститељски објекат током зимске сезоне.

“Док год постоји објекат, постоји таква могућност”, додаје саговорник, а преноси „Нова.рс“.

Новинари “Нове” питали су Министарство грађевинарства да ли ће нелегални објекат на Панчићевом врху бити срушен и шта их је спречило да то ураде до сада. Међутим, одговори нису стигли.

Објекат на Панчићу саграђен је без дозволе у заштићеној зони Националног парка Копаоник још 2017, а имао је површину око 1.000 квадрата. Како је писао Инсајдер, инвеститорка Снежана Митковић је добила дозволу од Општине Брус да на тој локацији изгради привремени објекат – ски бифе до 150 квадрата.

Иако је Министарство грађевинарства издало решење о рушењу 24. јануара 2018. године, он не само да није уклоњен, већ је отворен и то у јеку те зимске сезоне.

Након притиска јавности, рушење је било заказано за август исте године, али је дан раније отказано. Тадашњи министар унутрашњих послова Небојша Стефановић одбио је да обезбеди асистенцију полиције без доказа да је пре тога покушано рушење. С друге стране, уз образложење да не жели да угрози безбедност својих запослених, у то време министарка грађевинарства Зорана Михајловић одбила је да без асистенције полиције спроведе рушење нелегалног објекта.

У међувремену је промењен закон, али ни то није довело до рушења објекта на Панчићу.

Два министарства пребацивала су одговорност једно на друго, да би у августу 2019. Небојша Стефановић изјавио да ће тај објекат бити срушен “до последње цигле”.

“Неспорно је да је објекат нелегалан и биће срушен до последње цигле. Неће остати трунчица од њега. Показаће се владавина права”, обећао је тада Стефановић и навео да ће се то догодити до краја 2019.

Међутим, до рушења није дошло уз објашњење да ће то урадити сама инвеститорка. Међутим, ни она то није учинила, већ га је само адаптирала како би изгледао као привремени монтажни објекат.

Због нелегалне градње на Панчићевом врху крајем априла ове године ухапшено је осам особа. Међу њима био је и Милутин Јеличић Јутка, бивши председник Општине Брус, против кога је Министарство грађевинарства поднело кривичну пријаву због трговине утицајем и фалсификовања.

Приведена је била и инвеститорка Снежана Митковић, којој се у Брусу суди због кривичног дела нелегалне градње. Против ње је поднета и пријава због сумње у порекло имовине.

О случају нелегалног објекта на Панчићевом врху прво је писао БИРН, који је открио да је према доступним документима инвеститорка тог објекта јавности непозната Снежана Митковић.

Међутим, како је објављивала та истраживачка мрежа, Копаоником су кружиле разне приче о томе ко заправо зида кафану на Панчићевом врху. У том контексту су се помињали Зоран Милојевић Зеља, члан СНС који је контролисао рад странке у Рашком округу, као и Звонко Веселиновић, коме се судило за нелегално ископавање шљунка.

Веселиновић се помињао и у оптужници за умешаност у убиство Оливера Ивановића, где је означен као један од вођа криминалне групе чије је деловање довело до убиства. Како су писали медији, за њим је била издата и међународна потерница.

Како је открио Инсајдер, инвеститорка је уз фалсификован документ покушала да легализује нелегални објекат. Тај документ је издала Општина Брус на чијем челу је тада био Милутин Јеличић Јутка.

Сумњало се да је у договору с инвеститорком нелегалног објекта на Панчићевом врху Снежаном Митковић, посредовао и трговао својим утицајем дајући налог НН службеном лицу, да фалсификује службене исправе.

Случај је 2018. преузело Више јавно тужилаштво у Краљеву, Посебно одељење за сузбијање корупције.

Милутин Јеличић Јутка провео је у затвору три месеца због недозвољених полних радњи, а његово хапшење у случају Панчићевог врха уследило је свега неколико дана по његовом изласку на слободу. У притвору је провео дуже од месец дана, да би потом био пуштен да се брани са слободе.

Основно јавно тужилаштво у Крушевцу водило је предистражни поступак против њега и због прикривања имовине, а за то кривично дело већ је био осуђен. Упркос јасним доказима да Агенцији за спречавање корупције није пријавио власништвом над станом у центру Београда, тужилаштво у Крушевцу недавно је одбацило кривичну пријаву против њега.

новине Нова, нова.рс/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар