Почетна » Уредник Кохе: Нон-пејпере нико не присваја као своје, али то јесу теме дијалога

Уредник Кохе: Нон-пејпере нико не присваја као своје, али то јесу теме дијалога

од admin
0 коментар

 Он је објаснио да је редакција Кохе покушала да добије потврду аутентичности тог документа, али да је проблем што документи типа нон-пејпер никада не добију потврду.

Оно што, међутим, јесмо потврдили из различитих дипломатских извора и овде и у Бриселу је да питања која се у том документу помињу јесу питања о којима се разговара у Бриселском дијалогу, како између различитих страна, држава чланица ЕУ, тако и других, нагласио је Бајрами.

У том смислу, он сматра да садржина документа одражава оно што се догађа у процесу дијалога.

Било је неколико реакција на објављивање документа, Немци и Французи су званично демантовали да су његови аутори, али такве нон-пејпере нико и не присваја као своје, рекао је Бајрами.

Према његовом тумачењу, „идеја је вероватно да се отвори шира расправа о питањима која се повезују са признавањем између Косова и Србије, али не као држава, већ као ентитета са територијалним интегритетом и суверенитетом“.

Помиње се и формирање српске аутономне области на северу Косова, као и самоуправе за српске цркве на Косову, додао је Бајрам и оценио да су све то питања за дискусију.

Он мисли да је циљ аутора нон-пејпера, ко год то био, али и редакције Кохе, био да се разговара о овим темама, али истовремено тврди да се о њима разговара већ годинама, а не само протеклих месеци и недеља.

Барјами не разуме „зашто људи реагују љутито“ на овакву врсту документа, а да при томе не негирају његову садржину, „већ једно кажу да нису аутори“.

На неки чудан начин тако потврђују да дискусија о питањима која смо објавили траје, закључио је Бајрами.

ФоНет/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар