Почетна » Вино са Вучићем продубило јаз између десне и проевропске опозиције

Вино са Вучићем продубило јаз између десне и проевропске опозиције

од admin
0 коментар

 

Прошлонедељни догађај у вили Мир, где су се састали представници Владе Србије и председник Александар Вучић са делегацијом Републике Српске предвођеном Милорадом Додиком, уз присуство дела опозиције са обе стране, створио је нови јаз међу српском опозицијом.

Осим што су многи са домаће политичке сцене критиковали лидере Двери, Доста је било, Демократске странке Србије, Заветника и Радикала за „испијање вина“ са Вучићем, Брнабић и другим представницима режима, друге опозиционе странке не виде могућност за било какву даљу сарадњу, па ни око изборних услова, са овим делом опозиције.

На ове критике одговорио је лидер Двери Бошко Обрадовић у интервјуу за портал Нова.рс истичући да се ради о „ботовској акцији конкуренције из опозиције“, али је и окривио колеге из, како је навео, „покојног“ Савеза за Србију за прекид сарадње између ових организација.

Поједини представници странака из некадашњег Савеза за Србију одлучили су да не коментаришу овакве наводе Обрадовића – нити желе да се осврћу на некадашњу сарадњу – нити виде простор да се тако нешто понови у будућности – ни са Дверима, још мање са осталим странкама, посебно оним које нису бојкотовале претходне изборе, што је изрижит услов за Народну странку.

 

– За сам састанак, Стефан Јовановић, генерални секретар Народне странке, каже да је био „фарса“ док по питању сарадње истиче да је Народна странка била јасна када је донела одлуку да неће сарађивати ни са ким ко није бојкотовао изборе.

– Тај састанак, на коме је наводно требало да се покаже дрзавно јединство је био обична фарса, с обзиром да најзначније странке опозиције, укључујући и Народну странку, на њега нису биле ни позване. Не бих да се бавим анализом шта је кога мотивисало да се тамо појави. Народна странка одлуке не доноси олако и без демократске расправе у оквиру страначких институција, а када их једном донесе, тада од њих више не одустаје. То смо показали прошле године, када смо дали и одржали реч коју смо дали народу, да ћемо бојкотовати лажне изборе, и да нећемо сарађивати са онима који су, уз помоћ режима, на њима учествовали, нагласио је он.

Драгана Ракић, заменица председника Демократске странке која је била део Савеза за Србију заједно са Дверима, истиче да је за ДС неприхватљива каква сарадња са Српском напредном странком те да је то главни политички противник за демократе а да се остатком опозиције неће бавити.

– СНС је окосница мафијашког режима. То је наш једини политички противник и ми смо апсолутно посвећени само једном циљу – победи над мафијом. Свако ко је спреман да се придружи тој борби је добродошао, али ми се заиста не бавимо другим странкама и организацијама које саме бирају свој пут и правац деловања, навела је она.

Константин Самофалов, генерални секретар Социјалдемократске странке подсетио је да је за СДС сарадња са Дверима била неприхватљива и када је формиран Савез за Србију због чега се СДС није придружио овом савезу већ инсистира на идеолошки јасно профилисаним колонама.

– Потребне су нам доследне политичке организације и политички лидери, а не непредвидљиви јуришници који се попут Двери, један дан хвале како су управо они одговорни за долазак СНС на власт, да су они дали напредњацима идеју за истресање џакова са листићима 2012, а наредног дана тобоже критикују Вучића. Па тако дођемо у тачку у којој Бошко Обрадовић, од великог опозиционара, постаје највећи критичар Бориса Тадића и Вучићево друштво за испијање вина. Потребна нам је јака проевропска, социјалдемократска опозиција, а не трули квази-опозициони експерименти, навео је Самофалов.

Одазивање странака из радне групе за међустраначки дијалог на позив председника Вучића да се састану са гостима из РС не гледа се блаконаклоно ни међу осталим организацијама које учествују у међустраначком дијалогу без посредства странаца који овакав позив нису добили.

Наиме, како је за Данас објаснила Татјана Мацура, копредседница Странке модерне Србије, нико ко није члан Радне групе, није добио позив за састанак у вили Мир па тако ни СМС. Она посебно наглашава да је циљ преговора и постојања ове радне групе – решења за квалитет изборног процеса те да не види какаве везе са тим имају спољнополитички односи.

– Представници екстремно десних организација који су присуствовали састанку су сувише мали и нерелевантан узорак странака из опозиције да би власт могла рећи да је постигнут консензус око заштите националних интереса. Постићи консензус са бившим министром исте ове власти или са онима који су им помогли да 2012. дођу на власт није никакав успех. Успех је када консензус постигнете са неистомишљеницима, а не са истомишљеницима, навела је Мацура.

Она истиче и да за СМС не постоје околности у којима би сарадња са овим странкама била прихватљива.

– Неколико последњих дешавања јасно указује на то да су ови учесници једва дочекали позив, те су му са радошћу и наздравили. Вучић је врхунски политичар, свидело се то нама или не, окружен саветницима које слуша и далеко је испед лидера које је пре неколико дана постројио. Сарадња тих опозиционих странка и СМС-а био би противприрдни блуд, једноставно немамо шта да тражимо у сарадњи са екстремистима, навела је Мацура.

Александра Поповић    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар