Почетна » Више хиљада десничара кренуло ка Председништву, пале бакље и узвикују: „Не дамо Косово“

Више хиљада десничара кренуло ка Председништву, пале бакље и узвикују: „Не дамо Косово“

„Надстраначко патриотско уједињење“

од Други Пишу
0 коментар

Испред Храма Светог Саве на Врачару вечерас се окупило неколико хиљада грађана на протесту који су организовале странке деснице Заветници, Двери, Нови ДСС и ПОКС против прихватања француско-немачког плана за Косово под називом „Србија памти, брани и не да“. Колона грађана кренула је, како је најављено, ка Председништву Србије.

Протест представља, како су навели организатори, „надстраначко патриотско уједињење“ свих који су против споразума ЕУ о нормализацији односа Косова и Србије.

Протест се одржава пред најављени одлазак председника Србије Александра Вучића у Охрид на наставак разговора с косовским премијером Аљбином Куртијем.

Испред Храма су и лидери Двери Бошко Обрадовић, странке Заветници Милица Ђурђевић Сменковиски, Новог ДСС-а Милош Јовановић.

Након окупљања, грађани су кренули ка Председништву Србије где би испред споменика цару Николају требало да им се обрати осам говорника.

Грађани пале бакље и скандирају „Косово, Србија“ и „Не дамо Косово“.

Окупљени грађани носе транспаренте „Заједница српских општина је превара“, „Не капитулацији“, „Не продајем Газиместан за национални стадион“, „Не продајем Косово за сендвич“.

„Знамо имена и презимена свих припадника хулиганских и криминалних групе које су ангажовали вечерас. Зато радимо уживо пренос скупа и сви ће бити снимљени“, поручила је Милица Ђурђевић Стаменковиски.

Окупили смо се поводом годишњице погрома 2004. године, рекла је она пре шетње ка Председништву Србије.

„Последњих дана изложени смо бруталној хајци и нападима од стране режима Александра Вучића. Вршили су притисак на превознике који су били ангажовани од стране наших локалних одбора и грађана који су хтели да дођу овде данас. Заустављали су возила и слали на техничке прегледе. Ни један аутобус није прошао лагодно до Београда, али не може народну вољу нико да заустави. Србија је устала и захтева од Вучића да одбаци све захтеве француско-немачког предлога“, рекал је Ђурђевић Сманековиски.

Овде смо, додала је она, да станемо под барјак наше отаџбине.

„Видите да овде нема страначких симбола и ово очигледно смета режиму. Вучић вечерас спрема хулигане да компромитују скуп, али поручујемо да његова намера да подели земљу и изазове нестабилност му неће успети. Не дамо Косово, не дамо наше светиње и сећамо се онога што нам се на овај дан десило“, поручила је Милица Ђурђевић Стаменковски.

Подсетимо, полиција је данас заустављала аутобусе са члановима странака деснице који су кренули скуп у Београд.

 

Валентина Тодоровић, Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар