Почетна » Влада Србије укинула обавезу конверзије грађевинског земљишта уз накнаду

Влада Србије укинула обавезу конверзије грађевинског земљишта уз накнаду

од Други Пишу
0 коментар

Влада Србије усвојила је Предлог закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи којим се убрзавају процедуре за издавање грађевинских дозвола, укидају препреке, као што је конверзија уз накнаду, и омогућава да процес издавања дозвола буде транспарентнији и у циљу веће заштите грађана и оних који граде, саопштено је после седнице.

„Изменама се уводи сертификат зелене градње за све јавне објекте, као и све објекте преко 10.000 квардата чиме ће Србија постати једна од првих земаља у Европи која ће у потпуности примењивати те сертификате“, истиче се у саопштењу.

Изменама овог закона такође се, како се наводи, уводе енергетски пасоши и заштита грађана, па ће инвеститор морати да обезбеди осигурање од штете трећим лицима.

„Новина је и обавеза да инвеститор, пре добијања употребне дозволе, преда доказе о кретању грађевинског отпада, чиме се решава проблем дивљих депонија. Измене Закона обавезују инвеститора да о свом трошку поправи улице које је оштетио проласком камиона приликом изградње објекта, а ако то не уради постојаће гаранција из које ће локална самоуправа моћи да изврши поправку“, навела је Влада.

Чланови Владе усвојили су Предлог закона о изменама и допунама Закона о железници којим се прецизира надлежност Дирекције за железнице и спроводи даљи поступак усклађивања са правним тековинама Европске уније ради успостављања јединственог европског железничког подручја.

Влада је усвојила и Закључак о сагласности да Републичка дирекција за робне резерве произвођачима хлеба интервентно прода 32.000 тона пшеничног брашна „Т-500” са циљем очувања стабилности пекарске индустрије, помоћи произвођачима хлеба и заштитите стандарда грађана Србије.

„Произвођачима хлеба брашно ће бити испоручивано на основу спискова Министарства унутрашње и спољне трговине по цени од 27 динара по килограму, без ПДВ, односно са 29,70 динара по килограму, са ПДВ“, навела је влада Србије.

На седници је усвојен Програм за поједностављење административних поступака и регулативе „е-Папир” за период 2023-2025. године са Акционим планом, који представља документ јавне политике којим се детаљније разрађују циљеви и мере утврђене усвојеним документима јавних политика у вези са оптимизацијом и дигиталном трансформацијом административних поступака који се тичу привреде и грађана на републичком, покрајинском и локалном нивоу.

„Спровођењем планираних мера и активности које се односе на попис, оптимизацију и дигитализацију, биће унапређена сигурност, транспарентност и предвидљивост пословног окружења и остварено смањење оптерећења привреде и грађана административним трошковима исказаним њиховим учешћем у БДП-у. На овај начин унапредиће се и Регистар административних поступака и осталих услова пословања, који представља јединствену електронску базу свих административних поступака које спроводе ограни јавне управе како би заинтересовани привредници и грађани могли једноставно и лако да буду информисани о свему што им је потребно да би добили одређену дозволу, остварили одређено право или испунили своју законску обавезу. Портал Регистра омогућиће да се све информације о свим административним поступцима нађу на једном месту, чиме ће бити предупређене гужве на шалтерима. Оптимизација и дигитализација административних поступака представљају један од кључних захтева на путу реформе јавне управе орјентисане ка крајњим корисницима – грађанима, привреди, али и самој јавној управи“, наводи се у саопштењу.

Чланови Владе дали су сагласност да се у оквиру иницијативе Отворени Балкан подржи студијска посета 50 студената мастер и докторских студија са универзитета Харвард (САД) и МИТ (САД) земљама Отвореног Балкана од 18. до 26. маја 2023. године, под називом „Балкан Трек”. Републику Србију, Северну Македонију и Албанију посетиће студенти из 17 различитих земаља, са свих континената, изузев Аустралије.

Shutterstock/Bannafarsai_Stock

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар