Почетна » Власт због изложбе ЕXПО планира да одузме овлашћења Граду Београду за грађевинске дозволе

Власт због изложбе ЕXПО планира да одузме овлашћења Граду Београду за грађевинске дозволе

од Други Пишу
0 коментар

Реализација изложбе ЕXПО 2027 за власт представља пројекат од националног значаја, што неретко слушамо у јавним наступима највиших државних функционера. Због тога је већ крајем 2023. године донет лекс специјалис, према којем неће бити тендера за јавне набавке. Сада ће власт ићи и корак даље, односно настојаће да све надлежности везане за ЕXПО пребаце са града на републику, чиме ће се и у случају понављања избора и евентуалне смене власти пројекат наставити и имати све дозволе од стране републичких органа, сазнаје Нова.

Председник државе Александар Вучић у више наврата је поручио да до 2027. године неће бити републичких избора, што се поклапа са термином одржавања светске изложбе ЕXПО у Београду.

Са друге стране, у Београду још увек нема већине за формирање власти, па није искључено да ће доћи до нових избора, што потврђују и сазнања Нове.

Иако је деловало да ће Српска напредна странка готово сигурно формирати већину са својим дугогодишњим коалиционим партнерима, Социјалистичком партијом Србије и делом одборника са листе “МИ-глас из народа” Бранимира Несторовића, све се променило након Резолуције Европског парламента у којој су посебно апострофирани избори у Београду због огромног броја неправилности (у првом реду због пријављивања фантомских бирача на фиктивне адресе) које су диреткно утицале на изборни резултат у престоници Србије и распоред одборника у Скупштини града.

Док су за режим републички избори завршени већ 17. децембра, није немогуће да у наредних неколико месеци Београђани поново изађу на биралишта. Да не би било законских препрека и успоравања око изложбе ЕXПО, власт коју предводи СНС све пројекте и дозволе око реализације догађаја везаће за републички ниво одлучивања.

Према сазнањима Нове, да напредњаци ипак нису у потпуности уверени у изборну победу говори и намера да грађевинске пројекте у Београду, а који су везани за организацију специјализоване изложбе ЕXПО у потпуности вежу за републичку власт.

Избори у Београду и даљу су сасвим реална могућност, због чега напредњаци не желе да ризикују и успоравају пројекат, па је најсигурнија варијанта да се све око градње за ЕXПО пребаци на републички ниво.

С обзиром на то да СНС има већину у Скупштини Србије, те да мандат председника и Владе Србије траје управо до 2027. године кад се и одржава ЕXПО изложба, руководство СНС планира да у наредном периоду усвоји низ законских решења на основу којих ће се граду одузети ингеренције из ове области.

Са законским регулативама око изложбе ЕXПО већ се кренуло у октобру 2023. године. Тада је Народна скупштина усвојила лекс специјалис за изградњу изложбеног простора, градњу Националног стадиона и пратеће инфраструктуру за поменуту светску изложбу.

Пројекат ЕXПО 2027. је лекс специјалисом, односно усвојеним Законом о посебним поступцима ради реализације међународне специјализоване изложбе, практично проглашен за пројекат од националног значаја.

Сви поступци који се спроводе за овај пројекат сматрају се хитним. То би требало да значи да за његову реализацију неће бити расписивања тендера, а сви државни и локални органи, привредна друштва и институције у обавези су да у те сврхе “без одлагања издају акте из своје надлежности”.

Такође, у овом документу наглашава се јавни интерес за експропријацију непокретности, која би такође по хитном поступку могла да буде решавана.

То значи да неће бити тендера, чиме се отвара значајан простор за различите манипулације и коруптивне послове.

Директор Центра за локалну самоуправу Никола Јовановић подсећа да се лекс специјалисом искључује примена Закона о јавним набавкама. Како тврди саговорник Нове, због значаја пројекта за власт идеја и јесте да се све пребаци на републику.

“Овим је владајућа коалиција везала пројекат за републику и максимално га изузела из надлежности Града Београда. Ово је урађена не само због сложености и значаја пројекта, већ да би се избегао политички ризик који може да носи промена власти у Београду”, истиче Јовановић за Нову.

Јовановић, који је и бивши одборник у Скупштини града Београда напомиње да би у том случају главна особа за пројекат био министар Синиша Мали, човек од највећег поверења председника Србије.

“Главна особа ту постаје Синиша Мали, а не Александар Шапић коме Вучић не верује и који изазива додатни анимозитет према грађанима. СНС је јако битно да, и случају губитка или слабљења власти у Београду, наставе све битније пројекте: метро, Београд на води, али и ЕXПО. Зато се сви они пребацују на Републику и формирање владине комисије на чијем је челу Синиша Мали”, закључује Јовановић.

Лекс специјалис за ЕXПО: Нова државна предузећа и послови без тендера
У закону између осталог пише да ће за спровођење пројекта бити основана нова државна предузећа, која би требало да координишу све активности око овог пројекта, да ће новоизграђени павиљони по завршетку међународне изложбе бити предати на управљање Београдском сајму, а стамбени објекти ће моћи да се продају трећим лицима (за становање).

До сада је основано укупно осам јавних предузећа који ће буџет коштати чак 18 милијарди динара. Директор укупно седам фирми које ће градити објекте у оквиру ове међународне изложбе је Грађевинска дирекција Србије, док је заступник свих тих предузећа само један човек – јавности мало познат Љубиша Владић.

Што се тиче лекс специјалиста, грађани и законодавац већ су имали искуства са његовом применом, а најпознатији је онај који је донет за потребе изградње “Београда на води”. На идентичан начин постављени су законски темељи за градњу Моравског коридора, али и Јужног тока који на крају никада и није угледао светлост дана.

Због поменутих законских решења, односно усвајањем лекс специјалиса (посебног закона прим. аут) из Транспарентности Србије у више наврата су упозоравали да је то лоша пракса јер се послови вредни стотине милиона евра уговарају без тендера.

Са друге стране, стручна јавност оценила је да ће комплетна реализација пројекта ЕXПО доћи кроз задужења.

„У каквој ситуацији нам је државна каса најбоље видимо по томе што нам је буквално сваки пројекат који се реализује и сваки пројекат који је најављен да ће да се реализује до 2027. године доћи искључиво из задужења. Ми смо се већ последња 4 месеца кроз ЕXПО обвезнице задужили 110 милијарди динара. У буџету за наредну годину је предвиђено за ЕXПО додатних 450 милиона евра, за завршетак клиничких центара и Тиршове 2, 210 милиона, за БИО 4 институт 245 милиона, за национални стадион 550 милиона. Буквално сваки пројекат долази из задужења. Ова власт претходних 11 година није ништа зарадила ни уштедела“, рекао је економиста и потпредседник Странке слободе и правде (ССП) Душан Никезић.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/ bs

Данило Савић   Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар