Почетна » Вођа Левијатана под лупом тужилаштва због новца из изборне кампање

Вођа Левијатана под лупом тужилаштва због новца из изборне кампање

од Други Пишу
0 коментар

Више јавно тужилаштво у Београду проверава како је располагано новцем са рачуна за кампању коалиције Руски мањински савез. Рачун је за коалицију отворио Српско руски покрет, а новцем је располагао Павле Бихали, оснивач Левијатана.

Тужилаштво је поступак покренуло на основу извештаја Агенције за спречавање корупције. Он указује да је Павле Бихали новац за финансирање кампање прво пренео на лични рачун, а онда га подизао без основа, кажу из Тужилаштва.

Немања Ненадић из Транспарентности Србија објашњава да је ово забрањено јер новац са посебног рачуна за изборну кампању служи за то да се са њега директно плаћају трошкови фирмама и појединцима који пружају услуге.

„Сви који учествују на изборима морају да користе посебне наменске рачуне за финансирање кампање да би касније тај новац могао да се контролише.“

Коалицију Руски мањински савез су чинили Српско руски покрет, покрет Грка Србиза и Српско руска партија Вукови. Према коалиционом споразуму, Бихали је био овлашћен да се бави финансијама, да отвори наменски рачун за изборну кампању и подноси извештаје.

Ова коалиција је учествовала на прошлогодишњим парламентарним и београдским изборима. За ту кампању је из буџета, према прорачуну Транспарентности Србија, требало да им буде уплаћено нешто више од 20 милиона динара. Према мониторингу ове организације, коалиција је имала скромну кампању.

Павле Бихали за ЦИНС каже да не зна да се против њега води поступак у тужилаштву и негира да је учинио кривично дело. Према његовим речима, на кампању је потрошио око 370 хиљада евра из „свог џепа“. Нешто је плаћао у кешу, као на пример „дечка који дели флајере“.

„Људи вам не фактуришу док се не заврше избори. (…) За оно што је плаћено у кешу, издавали су се ‘живи рачуни’, како их ја зовем, то су фискални рачуни.“

Није желео да коментарише шта се десило са новцем из буџета који им је „легао“ на рачун.

„О томе нека се изјашњава тужилаштво“.

У регистру Агенције се не види да су пре завршетка, ни после избора поднели извештаје о томе како су и колико новца добили и трошили током кампање. Због тога је Агенција против њих поднела и прекршајне пријаве.

Бихали каже да је извештај за београдске изборе предат, а да је за парламентарне „дошло до грешке техничке природе“, али да је он спреман.

Извештај је Агенција послала Првом основном јавном тужилаштву, али га је оно 23. јануара ове године проследило Вишем.

Иначе, Павле Бихали је оснивач и председник покрета Левијатан, организације која је у јавности прво била препозната по заштити животиња. Међутим, након тога је покрет почео да се истиче по десничарским ставовима, говору мржње и дискриминацији.

Левијатан је учествовао на парламентарним изборима 2020. године када су освојили око 0,7% гласова. Ни после тих избора нису поднели извештај Агенцији за спречавање корупције о томе како су трошили новац током кампање. Због тога је Агенција против њих поднела прекршајну пријаву, а поступак је још увек у току.

Насловна фото: Скриншот Цинс

Ивана Милосављевић  Цинс

Можда ти се свиди

Оставите коментар