Почетна » ВОЈНА ПАРАДА У НОВОМ САДУ Почела свечаност на Београдском кеју, симулиран напад терориста

ВОЈНА ПАРАДА У НОВОМ САДУ Почела свечаност на Београдском кеју, симулиран напад терориста

од admin
0 коментар

Војна парада поводом 72. годишњице од ослобођења Новог Сада у Другом светском рату почела је у Новом Саду плотунском паљбом са Петроварадинске тврђаве.

Пре почетка параде обратили су се градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и покрајински премијер Игор Мировић.

Вучевић је казао да је данашњи дан, дан када се сећамо наших жртава који су дале свој живот за слободу у Другом светском рату, као и да их никада неће заборавити, а да ће идеја антифашизма увек бити у српском народу. Он је рекао да ћемо уједини заједно постићи многе успехе.

Централни део војне параде поводом ослобођења Новог Сада у Другом светском рату почео је у подне.

Параду посматра сам државни врх, премијер Александар Вучић, председник Томислав Николић, потпредседник владе Ивица Дачић и многобројни министри.

Приказан је део оперативних способности Војске Србије кроз статички и динамички програм.

Напад терориста на обалу

У динамичком делу који је почео почасном артиљеријском паљбом са Петроварадинске тврђаве, приказане су вежбе на Дунаву које је извела речна флотила Војске Србије у садејству са специјалном бригадом и радним ваздухополовством и противваздухопловном одбраном.

Припадници флотиле приказали су напад на обалу коју су терористи „заузели“ уз садејство „орлова“ из ваздуха. У вежби терористи су заузели брод и узели таоце. Уз помоћ десантно-јуришног чамца, извшен је напад на брод и спроведена је акција ослобађања талаца.

У статичком делу приказана су нова и модернизована средства ратне технике дуж Кеја жртава рације.

Поред вежбе биће уприличен и дефиле моторизованог ешалона нових и модернизованих средстава ратне технике, затим дефиле бродова и на крају ваздухопловни дефиле хеликоптера и авиона, а цео догађај биће завршен падобранским скоковима падобранаца специјалне бригаде.

Пре војне параде у Новом Саду одржана је заједничка седница две владе.

Покрајински премијер Игор Мировић оценио је јуче да је седница две владе изузетно важан догађај за Војводину и њене грађане, јер се ради о првој заједничкој седници двеју влада након 13 година.

На дневном реду су се, поред пројеката од националног и регионалног значаја, на којима се већ заједницки ради, нашле и тачке које се односе на друга важна питања

Александар Латас    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

one + seven =