Почетна » „Врачеви у Катару“: Не, није комедија већ програм ТВ са националном покривеношћу

„Врачеви у Катару“: Не, није комедија већ програм ТВ са националном покривеношћу

од Други Пишу
0 коментар

Гост: “Ја сам рекао и пре да неће проћи, јер су врачеви дошли у хотелске собе да припреме терен. Све имају распоред кретања и свега осталог. Зашто наши играчи никога нису повели? Не требаш врача повести, што нису повели свештеника.“

Водитељка: “Хајде да погледамо заједно снимак, где жена једна се баца у транс, баја нешто на трибинама, не знам ни ја шта то ради, ја сам се престравила када сам то гледала. Шта је ово?“

Гост: “Она има програм кога треба да руши. Она је на све играче бацала магију. Ја Бразилцима никада нећу опростити шта су направили од Србије са њиховим врачевима. Ја сам им послао поруку, ми се сви знамо.“

Водитељка: “Чекај, ти мислиш и да су Швајцарци имали своје врачеве?“

Гост: “Имају, имају два албанска врача, а остало су све из Африке. Сваки врач је плаћен 10 милиона долара.“

Водитељка: “Десет милиона долара?“

Гост: “Да, да, да!“

Ово није скеч, нити лоше одглумљена сцена неке комедије. Ово је инсерт из студијске емисије на ТВ Пинк, која има националну фреквенцију коју јој је Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) на седници 29. јула 2022. још једном доделило. Националну фреквенцију добиле су и ТВ Хаппy, Прва и Б92. На пету фреквенцију, за коју је конкурисала и Нова С се још увек чека.

У саопштењу Савета РЕМ наводи се да је одлука донесена „на професионалан и одговоран начин“ и „у складу са демократском процедуром“.

Закон налаже да емитер са националном фреквенијом у медијском производу који ствара мора да садржи информативан, дечји, документарни, научни-образовни и културно-уметнички део.

Удео тог садржаја мора бити минимум 20 одсто, док половину информативног програма мора да чини сопствена продукција, наводи се на сајту Службеног гласника Србије.

Исти документ прописује да је емитер дужан да располаже професионалном и функционалном опремом потребном за рад.

Није познато у који сегмент прописан Законом је ТВ Пинк сместила поменут сегмент програма о „врачевима у Катару“, а који се протеклих дана делио на друштвеним мрежама.

Ипак, да ли се овде ради о демократском праву на слободу избора медијског садржаја или законској обавези да надлежно регулаторно тело РЕМ, како је Законом и прописано контролише садржај емитера, којем је фреквенцију доделио, а потом уколико емитер не испуњава законом прописање стандарде, емитера упозори, казни, а потом, уколико не промени садржај спорном емитеру и укине додељену фреквенцију.

Горе поменути разговор водитељке са гостом само је један од примера урушавања сваког достојанства гледалаца којем се емитер обраћа.

„Заглупљивање и залуђвање народа дириговано са врха власти“

Једна од оних који је уз неверицу да је тако нешто могуће емитовати на медију са националном фреквенцијом је и новинарка Бранка Михајловић.

“Кад сам одгледала инсерт из емисије на Пинк ТВ на којој је гостовао врач објасњавајући да су наши фудбалери били под дејством магије албанских и швајцарских врачева у Катару, једино што сам могла да напишем у том тренутку на Фејсбуку је ‘Дно дна. Национална фреквенција’. Згрожена сам јер ми је прва асоцијација била на 90-те године када су медији били преплављени разним врачарама (Клеопатрама, Миљама…) које су прорицале победу Срба у ратним походима. Зар опет залуђивање народа на тај начин?”, каже за портал Н1 Бранка Михајловић.

Михаловић наглашава да је РЕМ био обавезан да реагује јер је у правилнику рада тог регулаторног тела прописано како морају медији да пакују такве садржаје, додајући да пре свега не разуме шта це прича о тзв. врачевима уопште у телевизијским програмима, “поготово у информативним емисијама”.

“Дно дна. Шта друго рећи. Али се бојим да до дна још нисмо достигли. Заглупљивање и залуђивање народа дириговано је са врха власти. Коме би другом то користило?”, закључује Михајловић.

Члан 24. Правилника о заштити људских права у области пружања медијских услуга забрањује злоупотребу лаковерности у вези са програмским садржајима који се односе на паранормалне појаве уз напомену да се такве појаве, као и расправе о њима морају приказивати на стручан и објективан начин.

Овај Правилник Савет Регулаторног тела за електронске медије усвојио је на седници одржаној 16. јуна 2015. У случају поменутог сдржаја на ТВ Пинк РЕМ није реаговао.

Коментари грађана су били комични, тачније трагикомични, уз дозу неверице и згражавања да се такав садржај уопште може наћи на телевизији са националном покривеношћу. Било је и оних који су поручили да „свако има право да производи и гледа шта жели“, те да „ако му се не свиђа може да промени канал“.

Марина Фратуцан  Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар