Почетна » Вучић доставио Скупштини оставку на место председника Владе Србије

Вучић доставио Скупштини оставку на место председника Владе Србије

од admin
0 коментар

Александар Вучић поднео је данас Скупштини Србије оставку на функцију председника Владе Србије.

„Поштовани, у складу са чланом 132. став 2 Устава Републике Србије, подносим оставку на функцију председника Владе Србије. Оставку на функцију подносим због ступања на дужност председника Републике након избора на којима сам изабран за председника Србије, одржаним 2. априла“, навео је Вучић у оставци.

На оставци је наведен 30. мај као датум подношења.

Скупштина Србије ће оставку председника Владе констатовати сутра на посебној седници у 11 сати, а потом ће, у 12 сати, Вучић положити заклетву и почети дужност председника Србије.

Пала и влада

Вучићевом оставком на место председника Владе, практично је пала и актуелна Влада Србије.

– Мандат Владе престаје пре истека времена на које је изабрана, изгласавањем неповерења, распуштањем Народне скупштине, оставком председника Владе и у другим случајевима утврђеним Уставом – пише у Уставу Србије.

Vlada Srbije

– Оставком премијера, пада цела Влада. Или до формирања нове, или до избора, та Влада може да обавља само техничке послове – каже за „Блиц“ бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић.

Прописи налажу да се о оставци председника Владе обавештава председник Републике, као и Народна скупштина, која на првој наредној седници констатује оставку премијера.

Skupština Srbije

– Када Народна скупштина констатује оставку председника Владе, председник Републике је дужан да покрене поступак за избор нове Владе. Ако Народна скупштина не изабере нову Владу у року од 30 дана од дана констатације оставке председника Владе, председник Републике је дужан да распусти Народну скупштину и распише изборе – пише у Уставу Србије.

Лана Гедошевић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар