Почетна » Вучић: Хрватска само ради свој посао који обавља још од 1941.

Вучић: Хрватска само ради свој посао који обавља још од 1941.

од Други Пишу
0 коментар

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Прагу да се Хрватска сама похвалила да је заслужна за то што Западни Балкан није изузет од санкција ЕУ на увоз руске нафте, оценивши да Загреб само ради свој посао који обавља „од 1941. па надаље“.

Вучић је подсетио да је Србија тражила да Западни Балкан буде изузет од забране ЕУ на увоз руске нафте, и да је у нацрту одлуке Уније тако требало да буде, али су се „онда наше комшије похвалиле да су заслужне“ за то што до тога није дошло.

„Неке земље ЕУ су изузете, попут Бугарске, Мађарске… Србија није. Хрватска је само радила свој посао који ради већ деценијама“, рекао је Вучић уочи почетка самита у Прагу, оптуживши притом хрватске медије да су измислили његову изјаву да је Загреб крив.

„Ја понављам, Хрватска је радила само свој посао који ради од 41. па надаље. Хрватска само ради свој посао, све оно што је радила претходних 70, 80 година. Уопште не кривим“, рекао је председник Србије, полемишући са новинарима из Хрватске.

На подсећање представника хрватских медија да се њихова земља на насловним странама српских таблоида пореди са НДХ, Вучић је рекао: „Ја немам своје насловнице. Је л’ ви говорите о мени или српским медијима? Ви сте се похвалили у вашим медијима, ми вам честитамо на томе.“

 

На питање зашто криви Хрватску кад је Србија та која одбија да уведе санкције Руској Федерацији због инвазије на Украјину, Вучић је поручио да Загреб неће водити политику Београда.

„Водиће је грађани Србије преко слободно изабраних представника, а против свих оних који мисле да могу Србији да намећу своју вољу“, поручио је Вучић, истичући да је поносан на то што је Србија, како је рекао, слободарска земља која сама доноси своје одлуке.

Казао је и да ће његов одговор у данашњим сусретима са европским званичницима у Прагу, бити „пристојан, одговоран, озбиљан и далекосежан“, и одбацио могућност да ће доћи до прекида преговора о чластву Србије у ЕУ.

Подсетимо, у Прагу се данас одржава самит Европске политичке заједнице, на ком учествују 44 земље. Како је саопштено из прес службе српског председника у времену издвојеном за билатералне састанке Вучић ће имати низ сусрета, са председником Француске Емануелом Макроном, председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, немачким канцеларом Олафом Шолцом или шпанским премијером Педром Санчезом.

Премијерка Србије Ана Брнабић оценила је раније данас да ће „увођење санкција“ ЕУ Србији у енергетици, по „експлицитном захтеву и ултиматуму“ Хрватске, директно нанети штету вредну стотина милиона евра Србији и њеним грађанима.

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар