Почетна » Вучић и остали трче у Косјерић и Зајечар, Прешево заборавили

Вучић и остали трче у Косјерић и Зајечар, Прешево заборавили

од admin
0 коментар

 

Зајечар, град у којем напредњаци држе власт, у кратком временском периоду је обишло укупно деветоро највиших државних функционера. Међу њима су председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали, као и следећи министри: Дарија Кисић Тепавчевић, Александар Вулин, Томислав Момировић, Анђелка Атанасковић, Бранко Ружић.

Председник Србије Александар Вучић боравио је у Зајечару 22. марта, а приликом образлагања разлога своје посете, он је казао “да у Зајечар није ни улазио и говорио о локалним изборима и слао било какве предизборне поруке”, иако би, како је навео, волео да СНС оствари бољи резултат у Зајечару него прошли пут.

 

Међутим, на основу онога што се дешавало у Косјерићу и Зајечару последњих месец дана, јасно је да свака посета представника власти овим градовима искључиво има везе са предстојећим изборима који се одржавају 28. марта.

Два дана после Вучића, Зајечар је обишла и премијерка Ана Брнабић, која је такође негирала да је у забрањеној функционерској кампањи.

“Да сам дошла први пут у Зајечар као председница Владе, онда бисте могли да ме оптужите за функционерску кампању, али с обзиром на то да ми је ово четврти пут, верујем да не можете”, рекла је премијерка порталу Глас Зајечара. Оно што је чињеница јесте да је премијерка била у Зајечару сваки пут пред изборе – и у јуну 2020. и у фебруару 2018.

На најезду државних функционера, грађани Зајечара су се, бар се тако чини, увелико навикли. Стога и не изненађује што се Зајечарци у шаљивом тону се осврћу на ову појаву, наводећи да морају да пазе куда ходају како се не би сапели о неког министра.

Иста прича и у Косјерићу

Ни мало другачија ситуације није ни у Косјерићу, где је укупно у последњих месец дана боравило њих 11 из државног врха. У овој малој општини западне Србије, претходних месец дана су се сјатили сви, изузев председника Вучића.

Данас је у посети министарка за рад, борачка и социјална питања, Дарија Кисић Тепавчевић, а пре ње у овом месту су били и следећи министри: Марија Обрадовић, Анђелка Атанасковић, Ирена Вујовић, Александар Вулин, Бранислав Недимовић, Бранко Ружић, Зорана Михајловић, Томислав Момировић и председник Скупштине Србије, Ивица Дачић.

Премијерка Ана Брнабић, током боравка у Косјерићу, обишла је производини погон фабрике ИТН, а затим се срела са представницима локалне самоуправе који се боре за нови мандат у овом месту.

Три дана касније, у Косјерићу је боравио и министар полиције Александар Вулин, који је са представницима власти разговарао о мерама које је неопходно предузети како би се смањиле последице од елементарних непогода.

Рекло би се – озбиљна тема о којој је неопходно разговарати, посебно јер је Косјерић место које често страда од поплава. Међутим, сенку на бригу министра Вулина баца чињеница да је посета реализована десет дана пред одржавање избора.

Прешево заборављено

Интересантно, да читаво време, од кад је почела изборна кампања за локалне изборе, ниједан високи функционер власти није обишао Прешево, град у којем се, такође, одржавају избори.

Транспарентност: Влада у функционерској кампањи

О томе колико је функционерска кампања постала учестала у претходних месец дана, показују и подаци које је изнео Транспарентност Србија, наводећи да је свега 22 функционера у претходне четири године посетило ове градове.

“То значи да је, почев од 27. фебруара, кад је забележена прва министарска посета током текуће изборне кампање, до данас, учесталост активности чланова Владе, које се обављају баш у Зајечару и Косјерићу била чак 37,6 пута већа него у доба ван кампање”, наводи се у саопштењу.

Оценили су да је тако драстична разлика, уз чињеницу да су се “кроз те активности промовисали и челници локалних самоуправа који се на тим изборима боре за обнову мандата”, на најбољи начин доказује да је само привидно реч о “обављању редовних активности”, а у ствари о функционерској кампањи.

Војислав Милованчевић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар