Почетна » Вучић: Имамо гас за више од 100 дана, де факто смо увели ванредно стање

Вучић: Имамо гас за више од 100 дана, де факто смо увели ванредно стање

од Други Пишу
0 коментар

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија има залихе гаса за више од 100 дана, а да је највећи проблем нафта.

„У овом тренутку имамо 195 милиона кубних метара гаса у нашем складишту у Банатском двору, а још 125 у руском делу, ми морамо наш део до 269,5 милиона да напунимо у наредна два месеца, да имамо 779 милиона укупно. Све да буде најгори сценарио можемо да издржимо више од 100 дана, то је цела зима“, рекао је Вучић на РТС-у .

Он је додао да ће бити потписан уговор о суфинансирању са Мађарском, да ће део набавке гаса бити финансиран из буџета, али није хтео да говори из ког дела, већ је најавио да ће се „то видети из ребаланса“.

Вучић је додао да највећи проблем представљају нафта и угаљ, односно да ли ће до октобра бити завршен ремонт у ТЕНТ-у и Костолцу, али да је како каже „де факто уведено ванредно стање“ и да држава ради на решавању проблема.

Он је потврдио да би нова Влада Србије требало да буде форимирана до краја јула и навео да о томе за сада „разговара са својим сарадницима“.

Председник Србије истакао је да грађани нису осетили несташице и да сад размишљају „како да проведу на мору дан више него прошле године“.

Каже да је у Србији продато дупло више уља него у овом периоду прошле године, а да је у суботу само Делезе продао 89,3 тоне шећера, јер у Србији купује читав регион, зато што је најјефтиније.

Само због санкција на руску нафту узето нам 600 милиона долара

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је Србија само због санкција које су уведене на руску нафту на губитку 600 милиона долара.

„Нама је директно из џепа грађана Србије на санкцијама узето 600 милиона долара на годишњем новоу и то људи треба да знају“, рекао је Вучић.

Он је навео да је ирачка нафта скупља 31 долар по барелу, а да за нас важе санкције јер морамо танкерима да довеземо руску нафту до Омиша у Хрватској, а превоз морем је санкционисан.

Рекао је и да Србија мора да уложи додатни новац за гас, и да у петак пре немачког канцелара Олафа Шолца у Србију долази мађарски министар Петер Сијарто како би се потписао гасни споразум.

Када је угаљ у питању проблем је да ли ће стићи са ремонтом у Тенту у Обреновцу и Костолцу, а ради се на томе да буде све завршено до 1. октобра.

Највећи пробелеми су са нафтом, указао је Вучић јер се 1. децембра, када почиње зима, завршава грејс период и почиње дејство санкција.

„Радимо све и де факто смо, а не формално увели ванредно стање, сваки дан се тиме бавимо“, истакао је Вучић.

Он је рекао да је пред нама тешко време јер се не зна ста ће зима да донесе, наводећи да Америка уводи ванредно стање због струје, а да је практицно то уцинила и Швајцарска.

Агенције/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар