Почетна » Вучић: Јанковић хтео протестима да изнуди место премијера

Вучић: Јанковић хтео протестима да изнуди место премијера

од admin
0 коментар

„То је био озбиљан покушај да се Србија дестабилизује, мада се неки данас с тим шале“, прокоментарисао је председник Вучић гостујући на Хепи телевизији.

„Неки су помислили да под притиском могу да добију нешто што нису заслужили. Јанковић је био спреман да настави те протесте, мислећи да ће ме на тај начин натерати да му дам премијерску фотељу“, рекао је Вучић, одговарајући на питања у вези са изјавом Јанковића да је предлагао да се протестима изнуди од Вучића да пристане на концентрациону владу, чији би он био председник.

Постоје људи који, каже Вучић на то, не желе стабилну Србију.

„Желе да нама управљају као луткама. Е, то са овом Србијом не могу да чине. Моја политика је да не дозвољавам никоме другом осим грађанима да буду носиоци суверенитета, без обзира на то колико су моћни“, истакао је председник Вучић.

Вучић је, на питање водитеља када ће Саши Јанковићу дати мандат за састав владе, рекао да ће се, ако мора озбиљно на то питање да одговори, то догодити када на параламетарним изборима листа коју буде водио или већина политичких странака каже да предлаже њега за мандатара.

Како је указао, СНС је по доласку на власт 2012. имао став да никаквог осветничког понашања не буде, па су оставили Јанковића да обавља свој посао, иако га је бирао ДС.

„После неког времена сам схватио да се он не бави својим послом, већ политиком и да се спрема за председничке изборе. Ово није питање игре, већ озбиљности институција. Намирисао сам да је нешто чудно, да постоје многи и инострани фактори који би желили да сруше стабилност државе“, рекао је Вучић и запитао:

„Замислите да имате Јанковића за премијера и Шутановца за министра одбране, замислите какав бисте јавни дуг имали“, навео је Вучић.

Вучић је рекао да је Србија, међутим, успела да очува стабилност без обзира на то што су покушали да дестабилизују земљу.

„Многи желе мир и стабилност, али неки не. Они желе слабију Србију, која би била подељена, у којој би могли да вуку као лутке на повоцу политичаре. Србија је у глобализованом свету успела да остане независна, суверена, и слободна земља“, рекао је Вучић.

Вучић о протестима после избора

Председник је подсетио на догађаје после председничких избора:

„После убедљиве победе на председничким изборима, односно огромне разлике између првопласираног и другопласираног, најубедљивије победе коју је неко остварио икада на председничким изборима у Србији, где је разлика између првог и другопласираног била 39,1 одсто, кренуло се у демонстрације, које су праћене жестоком медијском кампањом“, подсетио је Вучић.

„Плански су кренули протести са циљем да се та бриљантна победа оспори…“, рекао је и наставио:

„Тада су изашли неки људи на улицу и рекли да су покрадени избори. Најпре нисам знао о чему се овде ради и тражио сам смисао, а онда се видело како је било праћено жестоком медијском кампањом“, рекао је председник.

Додао је да је Курир био информативни билтен демонстраната, Блиц сваког дана посвећивао насловну страну протестима, без обзира на то колико је људи било, а РТС сваке вечери, у ударном термину извештавао о протесту против диктатуре, а, како је додао, када се протестује против лоповлука РТС-а онда то не постоји.

Почели су, каже, притисци и споља и изнутра.

Подсетио је да су после десетак дана почеле споља да стижу изјаве, као што је Јоханес Хан, који је у најбољој вери и мери апеловао на разговоре, те да су онда и неки људи из СНС-а почели да се плаше за своје фотеље и рекли да би требало да прими учеснике протеста.

„Ја сам тада ‘рекао о чему да разговарам, о измишљеној крађи‘“, навео је и додао да је три месеца требало да прође да Саша Радуловић каже да је апсолутна лаж да је на изборима било крађе. Ја сам неколико пута поновио да бих се пре убио него да и један глас украдем“, рекао је Вучић.

„Неутралност – прави избор за Србију“

Одговарајући на питање Бошка Јакшића може ли Србија у време промена у свету да задржи позицију коју је дефинисала, а то је сарадња и са Истоком и са Западом, Вучић је рекао да би приклањање некој од те две стране – био лакши избор, а да је неутралност Србије најтежи, али прави избор за нашу земљу.

Вучић каже да би Србија могла да доспе до пуноправног чланства у ЕУ већ 2023, а не би искључио могућност да то буде и 2022. године, уколико се реше односи са Приштином.

„Да ли сам велики оптимиста по питању решења косовског чвора…?“, запитао је председник Вучић и одговорио да није претерани оптимиста, јер, како је приметио, пре свега у Приштини не постоји никаква воља за компромисом, али исто тако ни у великом делу српске јавности.

Вучић је, одговарајући на питање да ли је био прејак одговор Београда на неке потезе Црне Горе и Македоније, те да ли је исти однос према другим земљама, приметио да је о „иживљавању над Македонијом и Црном Гором“ требало можда говорити у вези с претходним режимом.

„Код нас не постоји разлика да ли се ради о малој земљи, држави региона, или некој држави ЕУ или некој трећој, која, рецимо, признаје Косово…Постоје ствари које се не раде када имате пријатељске односе“, нагласио је Вучић.

На питање да ли је спреман на „руку помирења“ САД, с обзиром на то да у извештају Атлантског савета пише о неопходности помирења Србије и Америке, што „звучи као рука помирења“, Вучић је рекао да су за нашу земљу важни бољи односи са Сједињеним Државама, али и да оне морају да имају разумевања за Србију.

„Америка мора да разуме да у том помирењу, ма како њихова шака била велика и ма како наша мала рука утонула у њиховој шаци, мора нешто у тој малој шаци да остане“, рекао је Вучић.

На питање да ли је и даље актуелно то да ће Трамп посетити Србију, Вучић је рекао: „Надам се да, надам се томе“.

Говорећи о кампањи за изборе у Београду, Вучић је рекао да је она замишљена тако да покажу грађанима шта су урадили и шта још желе да ураде.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар