Почетна » ВУЧИЋ МИСЛИ ДА ИМА ВЕЋИНУ Крај консултација с Николићем

ВУЧИЋ МИСЛИ ДА ИМА ВЕЋИНУ Крај консултација с Николићем

од admin
0 коментар

Председник Србије Томислав Николић саопштио је да га је представник изборне листе „Србија побеђује“ Александар Вучић обавестио да има већину за формирање нове Владе Србије и да му је представио план и програм развоја Србије у наредне четири године. Вучић: Николићу сам рекао да мислим да имам већину.

Како се наводи у саопштењу, Николић је нагласио да протекли избори ниси зауставили напредак Србије и изразио очекивање да ће динамика реформи бити настављена, а да су резултати већ видљиви.

Николић је додао да ће у складу са Уставом саслушати мишљење представника изабраних изборних листа и након тога предложити Скупштини Србије кандидата за председника Владе.

„Председник Николић је поручио да ће, у складу са својим уставним овлашћењима, делити са Владом одговорност у суочавању са искушењима и изазовима као и да ће се и у будућности залагати за наставак реформи, мир и стабилност у региону и продубљивање добрих односа на међународном плану“, наводи се у саопштењу.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је на данашњим консултацијама председника обавестио о томе да „мисли да има већину за формирање нове Владе“, али да ће одлука бити донета након консултација са осталим страначким листама.

„Председник Николић треба да разговара са представницима свих осталих листа и онда ће он донети одлуку. Можда неко други додје па каже да има већину у Народној скупштини, ништа не искључујем“, казао је Вучић.

Након састанка са Николићем, Вучић је рекао да је разговор био садржајан и да су разговарали о плану и програму у наредне четири године.

Према речима Вучића, са Николићем је разговарао о плану Владе за наредне четири године и да је о 10 кључних тачака углавном постигнута сагласност.

„Ствари које издвајам су економски развој и регионална стабилност“, рекао је Вучић и додао да је разговор са Николићем био садржајан.

Александар Вучић је рекао да ће имати довољну подршку посланика за промену Устава Србије, али да је од тога важније да буде постигнут шири друштвени консензус.

„Не знам да ли ви стварно мислите да већине нема. То је 167 посланика и немојте да идете у промену Устава, ако немате шири консензус. Да намећемо некоме Устав – то ћемо радимо. Можемо да имамо 167 посланика у сваком тренутку, али то нећу да радим“, рекао је Вучић новинарима упитан о томе да ли има довољну подршку за промену Устава.

Он је, после консултација са председником Србије Томиславом Николићем о додели мандата за састав Владе Србије, додао да ће о промени Устава разговарати са свим политичким чиниоцима, али да ће постизање ширег консензуса бити тешко.

Коалиција око СНС је на ванредним парламентарним изборима 24. априла освојила највше мандата – 131. За сада је једино познато да ће Владу формирати са СВМ-ом.

Према Уставу Србије, кандидата за председника владе парламенту предлаже председник Републике, пошто саслуша мишљење представника изабраних изборних листа.

Како сазнаје Н1, представници осталих листа још нису добиле позив за разговор.

Прописи

Устав прописује да прву седницу новог сазива парламента заказује председник Народне скупштине из претходног сазива, тако да се седница одржи најкасније 30 дана од проглашења коначних резултата избора.

Пошто су коначни резултати избора саопштени 4. маја, седница би најкасније требало да се одржи до 4. јуна.

На првој седници се потврђују посланички мандати, а парламент је конституисан потврђивањем мандата две трећине народних посланика.

Након формирања парламента следи и процес формирања владе, а регулатива каже да нова влада мора бити формирана најкасније у року од 90 дана од конституисања парламента.

 

(N1, Фото: Тањуг)

Можда ти се свиди

Оставите коментар