Почетна » Вучић на седници ГО СНС: У Народном покрету било би и много нестраначких личности, Скупштина странке 27 маја

Вучић на седници ГО СНС: У Народном покрету било би и много нестраначких личности, Скупштина странке 27 маја

од Други Пишу
0 коментар

Председник Српске напредне стране Александар Вучић најавио је данас да ће 26. или 27. априла расписати Скупштину странке за 27. мај ове године. Он је рекао да ће на тој скупштини напредњаци бирати све страначке органе. Такође, Вучић је рекао, да је косовски премијер Аљбин Курти потврдио данас да неће формирати Заједницу српских општина, јер то „није у складу са законима Косова“. Како је нагласио, Србија неће признати независност Косова. Вучић је од своје странке затражио подршку за стварање Народног покрета за државу, јер је „потребно у тешким тренуцима сви да се окупимо за Србију, сви који желимо нормалност“.

Вучић је рекоа да се спрема за те разговоре у понедељак и уторак, а после тога иде у Охрид.

„Верујте ми да ми није јасно о чему да разговарамо. Кад они кажу да су разговори били конструктивни, а толико су били конструктивни да једино о чему је требало да разговарају, они су рекли да то неће да испуне. Због чега долазите у Београд? Да признамо Косово? Џабе сте кречили. Нађите нешто паметније са чиме ћете да дођете. Да су кренули да испуњавају међународне обавезе на које сте и ви ставили свој потпис. То је одговор и свима који су нас критиковали због Бриселског споразуме јер сам знао да ћемо ми да га се држимо, а да неки други неће хтети да га испуњавају „, рекао је Вучић.

Они који учествују у овом процесу, како каже, знају да је ЗСО обавеза која стоји више од 10 година, потписана, и да то то није питање модалитета како ће да изгледа да заједница.

„Све то имамо написано, прихваћено и потписано, само је питање имплементације. Они ће покушати да кажу да је Србија крива пошто неће да потпише де јуре или де факто независност Косова, без обзира на чињеницу да неко неће ни да размишља о провођењу ЗСО што му је међународно правна обавеза. Да имате у виду са таквом врстом неправде суочаваћемо се јер они немају ни снаге ни жеље да Куртија пртисну. У јеку његовог одбијања да проведе ЗСО, они су му дали визну либерализацију са којом немамо проблем, чак мислим да је то добра вест и за нас. Али не бих да говорим о свим разлозима“, рекао је он, додајући да ће Србија бити изложена додатним притисцима када је реч о Приштини.

Он је рекао да и сваког дана хапсе и малтретирају Сбе јер желе сукобе.

Према његовимр ечима, они желе да Србију увуку у сукоб са НАТО, да Курти глуми некаквог Зеленског да бих ја био неки овакав или онакав Путин.

„То раде све ово време. Нажалост у томе имају заштиту и подршку. Сада су имали прилику да кроз визну либерализацију притисну албанске власти да ураде оно што им је обавеза, и као што видите то им не пада на памет“, навео је председник Србије, додајући да знају да Албанци не желе да се уреде односи и да се ствари нормализују у региону.

Сви они заједно желе понижење Србије, али ма колико се заједно са домаћим фактора трудили да се то догоди, ја вам кажем и обећавам да се то неће догодити, рекао је он.

Расписаћу Скупштину странке за 27. мај ове године

„У току су већ избори, негде се одвијају на добар начин уз значајну инклузивност људи, негде на мање добар начин, где људи покушавају да сачувају своје позиције, али тиме треба да се бави Извршни одбор странке“, рекао је Вучић.

Додао је да се недовољно често држе седнице ГО и да је добро да се окупимо и саслушамо једни друге.

„Око скупштине странке, у складу са статутом СНС, о чему смо на Председништву причали, 26. или 27. априла, сазваћу скупштину за 27. мај ове године“, истакао је он.

„Моја идеја је данас да предочим нешто што би можда могла да буде одлука Скупштине странке јер је реч о стратешкој суштинској одлуци, у условима у којима је земља под великим спољним и значајним унутрашњим политичким притисцима“, рекао је он.

У Народном покрету било би и много нестраначких личности

Вучић рекао је и да тражи од своје странке подршку за стварање Народног покрета за државу, јер је „потребно у тешким тренуцима сви да се окупимо за Србију, сви који желимо нормалност“.

Потребне су нам, како је рекао, све снаге добрих и важних људи, сваки глас мудрости, да пребродимо ово тешко време.

„Зато је важно да покушамо да направимо виши облик организације где бисмо преузели тај терет организовања политичких активности, а били бисмо слободни много више него раније да сагледамо и уважимо ставове оних који нису у нашој организацији, а многу да помогну нашој земљи“, рекао је Вучић.

Додао је да би у том покрету било и много нестраначких личности, „којима бисмо дали значајану пдоршку да заједнички радимо за бољитак Србије“.

За то је затражио подршку од чланова странке, додајући да не жели „да неки председник општинског одбора не жели да види неког угледног интелектуалца, зато што би могао да буде конкуренција у странци.

Вучић је рекао да од сутра иде у обилазак Србије, да ће до краја године обићи 25 округа и да се нада да ће моћи да оде и на Косово и Метохију.

Уводни део седнице Главног одбора био је отворен за јавност, након чега ће како је најављено, остатак седнице бити затворен за јавност, а по завршетку очекују се изјаве за медије.

Гледаћемо да обиђемо сваку општину у Србији у наредних годину дана, додао је он.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs Amir Hamzagic/ATAImages

Гордана Петковић   Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар