Почетна » Вучић, нарцис без маске: Мисли да је бог и јачи од короне

Вучић, нарцис без маске: Мисли да је бог и јачи од короне

од admin
0 коментар

 Од појаве епидемије коронавируса, грађани Србије су у ретким случајевима имали прилику да виде председника Вучића како носи заштитну маску. Како објашњава социјални психолог Драган Попадић, људи попут Вучића ношење маске третирају као испољавање сопствене рањивости, те због тога избегавају да је употребљавају.

“Маска се носи да би се заштитили од болести, а многи људи то виде као показатељ сопствене рањивости. Нарцисоидни људи желе да се представе као нерањиви, односно као особе које не дотичу опасности са којима се сусреће обичан свет. У ту групу спада и председник Србије Александар Вучић”, истиче Попадић, описујући Вучићево упорно одбијање да носи максу као “удар на његов нарцизам”:

 

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Налазимо се на месту где ће за неколико месеци нићи нова, модерна, ми смо је назвали ковид болница, али ће у њој моћи и многе друге ствари да се обављају. Ако се ускоро појави вакцина, чему се надамо, ова болница служиће и у друге сврхе. Ово ће бити најмодернија и највећа ковид болница коју имамо.

Објава коју дели Александар Вучић (@avucic) дана

“Он сад мора да се повинује неким правилима која важе и за друге људе, а он би волео да је изнад тога. Маска очигледно квари његови имиџ. Видимо често да он једини не носи маску на састанцима са страним делегација, али нисам мишљења да он то ради само да би слао некакве поруке, већ је и реч о његовој структури личности – њему тешко пада ношење маске”.

Вучић једини аутократа који не прхивата да носи маску

Попадић подсећа да је Вучићев амерички колега Доналд Трамп, који је такође једно време одбијао да носи маску, ипак на крају повиновао епидемиолошким правилима и прихватио ову обавезну меру.

“Код нас се показује да се људи на власти окружени искључиво полтронима који не смеју да им укажу на било какав пропуст, док у Америци очигледно није тако. Трамп није успео да истраје на томе да не носи маску, јер тамо притисак јавности и институција ипак нешто значи”, наводи он.

Да ауторитарним лидерима тешко пада ношење маски, истиче и психолог Жарко Требјешанин, наводећи да је код Вучића реч о потреби да прикаже како поседује “натприродне способности”.

“Ствар у томе што такви људи непрестано имају тежњу да они имају неке натприродне способности и да су попут богова. Вучић својим понашањем хоће да исткане како је снажнији короне, да није обичан човек и да може да се одупре вирусу”, рекао је Требјешанин.

Он објашњава да није добро што се председник избегава да носи маску, јер својим примером утиче на велики број грађана.

“То шаље веома лошу поруку. Он својим понашањем шаље поруку грађанима “ја нисам као ви и не припадам обичном свету”. Ипак, мишљења сам да људи не би смели да се обазиру на овакво понашање , јер је оно веома штетно”, поручује овај психолог.

 

Војислав Милованчевић   Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар