Почетна » Вучић: Не може и порше и плата од 70.000 динара, Србија иде ка смањењу јавног дуга

Вучић: Не може и порше и плата од 70.000 динара, Србија иде ка смањењу јавног дуга

од admin
0 коментар

Премијер Александар Вучић изјавио је да наставак дијалога, односно нову рунду у Бриселу очекује онда кад буде извесно да може да се учини напредак. Не може неко ко има приjављену плату до 70.000 динара, да буде велики газда коjи има два поршеа.

Премијер Александар Вучић изјавио је да наставак дијалога, односно нову рунду у Бриселу очекује онда кад буде извесно да може да се учини напредак.

Он је рекао да у Београду и данас борави једна делегација из Брисела, са којом ће разговарати како би се нашло решење за примену споразума са Пришстином о осигурању возила.

Премијер је у разговору са новинарима изразио наду да ће притисак немачке канцеларке Ангеле Меркел и њен позив Приштини на конструктивнији приступ дати резултате.

„Верујем да ће до 27. августа све те ствари бити решене“, рекао је Вучић.

Примена раније постигнутог споразума о осигурању возила која прелазе из централне Србије на Косово и обрнуто није почела како је планирано, јер Приштина није обезбедила све техничке предуслове за то.

У београдској делегацији очекују да би то питање требало да буде решено до 5. августа.

ВУЧИЋ: НЕ МОЖЕ И ПОРШЕ И ПЛАТА ОД 70 ХИЉАДА

Премиjер Србиjе Aлександар Вучић наjавио jе данас да ће до краjа септембра у Скупштину бити предат предлог Закона о пореклу имовине, а нацрт би требало да буде готов већ у првоj половини тог месеца,

Oн jе приликом посете фабрици оружjа у Великоj Плани рекао да сви мораjу да буду правилно опорезовани у складу са оном што имаjу и да ће богаташи морати да обjасне одакле им то, уколико њихова приjављена примања за опорезивање нису у складу са имовином.

„Не може неко ко има приjављену плату од 50.000 до 70.000 динара, да буде велики газда коjи има два поршеа, или два велика мерцедеса и 17 кућа и станова. Tо за плату до 80.000 динара не може, па ће те морати да обjасните како сте то стекли“, казао jе Вучић.

Oн jе додао да „оно што можете да обjасните jе све ваше и то jе све у реду, бићемо чак и флексибилни, али оно што не можете да обjасните, то значи да сте узели на рачун државе и jа мислим да jе то веома поштено“ .

СРБИJА СИГУРНО ИДЕ КА СМАЊЕЊУ JАВНОГ ДУГА

Вучић jе поручио да Србиjа полако, али сигурно иде ка смањењу jавног дуга, онако како jе то и планирано са Mеђународним монетарним фондом.

Премиjер jе, одговараjући на питања новинара у Великоj Плани, обjаснио да jе последње забележено смањење jавног дуга, у jуну, од 320 милиона евра, као и неке раниjе тврдње о његовом расту, представљаjу последицу осцилациjа у курсу евра и долара.

Jавни дуг Србиjе ће, како jе и предвиђено планом са MMф-ом, да расте до краjа 2017, када ће, истакао jе Вучић, кренути силазном путањом.

Tренутно jе, рекао jе премиjер, jавни дуг Србиjе на нивоу од нешто више од 71 одсто БДП-а.

Према његовим речима, Србиjа ће се годишње задуживати док не достигне ниво од око 78 до 79 одсто БДП-а, а онда ће се тренд окренути и дуг ће ићи силазном путањом.

„И то jе важно, jер људима показуjе да смо озбиљни и да имамо план и програм. Tо све стоjи у плану са MMф-ом“, рекао jе Вучић и додао да ће до промене тренда доћи и пре краjа 2017. године.

Последњи податак о смањењу дуга, последица jе, како jе обjаснио, jачања евра у односу на долар.

„Нама се повећава jавни дуг за износ дефицита, а то што jе био тобоже повећан раниjе ниjе било тако, већ jе само дошло до усклађивања курса долара и евра. Исто jе и сада. Eвро се благо опоравио, па смо ми нешто мање дужни, а у ствари дугуjемо исто“, рекао jе Вучић данас новинарима.

Премиjер jе рекао да држава нема проблеме око фискалног дефицита, око начина задуживања.

„Tо jе под апсолутном контролом. Oно на чему би сада требало да радимо jе привлачење инвеститора и запошсљавање људи“, поручио jе он.

 

(tanjug)

Можда ти се свиди

Оставите коментар