Почетна » Вучић није добио највише одличје од Путина

Вучић није добио највише одличје од Путина

од admin
0 коментар

Орден Александра Невског није највиши орден руске државе, како то тврди председник Србије и недавно проглашени добитник наведеног одликовања Александар Вучић.

Према јавно доступним подацима, највиши орден у Русији је орден Светог апостола Андреја Првозваног, који је пре две и по године председник Русије Владимир Путин доделио председнику Кине Си Ђипингу, „због великих заслуга за јачање пријатељства и сарадњу између народа Русије и Кине“.

Истовремено, спорна је Вучићева изјава да орден Александра Невског, „последњих година није добио ниједан Србин“ , будући да је у новембру 2016, лист Курир објавио да је српски политичар и бизнисмен Богољуб Карић „добио орден Светог Александра Невског за заслуге и отаџбину“.

Према тврдњама тог листа, „у присуству најугледнијих личности Русије, у препуној сали дворца Сојузов…признање Карићу, у име Путина, уручио је председник руског удружења Отаџбина Александар Михајловић Воловик….за друштвено-економске заслуге према Руској Федерацији као према својој отаџбини Србији“…

„Кнез Александар Невски је једна од најпопуларнијих личности у руској историји. Зато постоји више друштвених награда које у свом називу имају име Александра Невског. У званичним базама података нема информација да је ико од држављана Србије 2016. године добио Орден Александра Невског“, рекли су за Данас у Амбасади Русије.

У прес служби Карића речено нам је да Богољуб Карић није у поменуто време од Путина добио орден о коме је реч. Детаљније објашњење нисмо добили.

С друге стране, председник Народне странке и бивши министар спољних послова Србије Вук Јеремић објавио је јуче на свом Твитер налогу: „Орден Светог Александра Невског, којег су добили Његош и други великани, престао је да се додељује 1917. Орден Александра Невског, који је добио Вучић, вредан је пажње, али нема исту тежину. Пре две године га је добио и Богољуб Карић. Користим прилику да честитам обојици.“

Јеремић је уз такву објаву поставио „и скриншот“ поруке захвалности коју је Богољуб Карић објавио на друштвеним мрежама у новембру 2016, а чији почетак гласи: „Хвала председнику Путину на ордену Светог Александра Невског за заслуге и отаџбину који ми је доделио.“

 

У званичном саопштењу Кремља од 7. јануара наводи се да Путин додељује Вучићу орден Александра Невског „за велики лични допринос мултилатералној сарадњи са Руском Федерацијом“, док су Вечерње новости у октобру 2018. прве објавиле да ће председник Србије добити то признање.

Историја ордена Александра Невског показује да председник Србије формално гледано није добио исто одликовање као, рецимо, бивши председник српске владе Никола Пашић. Орден који је давне 1725. установила императорка Катарина И имао је назив „Империјални орден Светог Александра Невског“.

По свом статуту, који је више пута мењан, орден се додељивао за цивилне и војне заслуге, домаћим и страним држављанима. Орден је до укидања 1917. добило око 3.000 људи, међу којима и југословенски краљ Александар Карађорђевић и поменути Никола Пашић.

Према тврдњама појединих историчара, вођа Првог српског устанка Ђорђе Петровић Карађорђе није био носилац ордена Светог Александра Невског, како то сада наводи председник Србије, већ је Карађорђе од Русије добио „Империјални орден Свете Ане у првом степену“.

Током Другог светског рата, указом Президијума врховног совјета СССР од 29. јула 1942. успостављен је орден Александра Невског. Орден је додељиван за војне заслуге, официрима и јединицама Црвене армије, за „храброст и одлучно вођство“. Истога дана успостављена су још два ордена вишег реда – Орден Суворова и Орден Кутузова.

Орден је додељен и неколицини страних официра, учесника рата, укључујући поједине припаднике Југословенске армије, док је председник СФРЈ Јосип Броз Тито био носилац Ордена Суворова, заједно са још тројицом југословенских генерала – Кочом Поповићем, Александром Ранковићем и Арсом Јовановићем.

Ранковић и Јовановић били су носиоци и Ордена Кутузова. Одлуком Врховног совјета Руске Федерације од 20. марта 1992, у Русији је успостављен орден Александра Невског, по изгледу идентичан совјетском ордену истог имена. Орден је био намењен за војне заслуге, али никада није додељен.

Указом тадашњег председника Русије Димитрија Медведева од 7. септембра 2010. статут ордена Александра Невског се у потпуности мења и он уз неке измене преузима изглед Империјалног ордена Светог Александра Невског.

Немања Тодоровић Штиплија, хералдичар и главни и одговорни уредник портала Еуропеан Wестерн Балканс, објашњава за Данас да постоје руски држављани добитници ордена Александар Невски „који то одликовање добијају по аутоматизму – за 20 година службе“, као и они чије указе о додели објављује председник Русије.

– Од 2010. до данас овај орден добило је око 300 људи. Међу руским држављанима ту су патријарх Кирил, те политичари Борис Гризлов, Генадиј Зјуганов, Владимир Жириновски и други…. Међу добитницима је веома мало страних држављана, мање од десет, укључујући председника Белорусије Александра Лукашенка, председника Казахстана Нурсултана Назарбајева, председника Таџикистана Емамолија Рахмома, председника Туркменистана Гурбангулија Бердимухамедова, и, наравно, Александра Вучића, истиче наш саговорник.

Историчар и аналитичар Драгомир Анђелковић каже за Данас да је веома значајно што је Вучић добио орден Александра Невског, „јер је то част која се не указује често иностраним државницима“ и да је то одраз пријатељства Србије и Русије.

Николић добитник Ордена пријатељства

Председник Русије уручио је у новембру 2017. Орден пријатељства бившем председнику Србије и председнику Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином Томиславу Николићу, „за његов велики лични допринос јачању стратешког партнерства и пријатељских веза између Русије и Србије“. Признање је додељено на Дан народног јединства, којим се у Русији обележавају догађаји из 1612, када је народ под руководством Кузме Мањина и Дмитрија Пожарског ослободио Москву од пољских освајача. Захваљујући на признању, Николић је тада рекао да „орден у име грађана Србије добија од државе која за Србију и српски народ историјски представља најближег пријатеља и савезника“.

Дипломате: Значајна геостратешка порука

Дипломатски извори Данаса незванично објашњавају да је Путин додељивањем ордена Вучићу значајна геостратешка порука председнику Србије да Кремљ очекује да „Србија остане савезница Русије“, односно да се не окрене Западу. „Орден је значајна вест за Вучића, јер он тиме јача и репутацију код својих проруски оријентисаних бирача, али је то истовремено и контролни механизам који примењује Путин – јасно је поручено Вучићу да се од њега очекује да остане савезник Русије, будући да ниједан досадашњи страни званичник који је добио то одличје није окренуо леђа Русији“, истичу дипломате.

Марија Стојановић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар