Почетна » Вучић о КиМ: Плашимо се себе, будућности, реалности…

Вучић о КиМ: Плашимо се себе, будућности, реалности…

од admin
0 коментар

Вучић је у разговору са новинарима у Осечини, где је отворио Сајам шљива, најавио да ће у септембру почети да се разговара са цивилним сектором, црквом, академском заједницом и у парламенту о питању Косова.

На питање да ли постоје рокови у вези са унутрашњим дијалогом који је покренуо и када ће бити завршен, Вучић је прецизирао да рокови не постоје, већ да постоје само они који се тичу наше будућности.

„Немамо ми рокове осим оних који се тичу наше будућности и нико нам их не поставља. Не морамо ми ништа, нико нам није рекао да морамо, и највероватније и нећемо провести, јер се плашимо себе, плашимо се будућности, реалистичног приступа“, рекао је Вучић.

Навео је да неки кажу како је Србији наложено да тим поводом нешто мора да уради, а приметио је да највероватније нећемо ништа ни урадити, јер се плашимо себе, будућности и реалистичног приступа.

„Што се Косова тиче, знају сви о чему се ради и све разумеју. Али како да погазе своје одлуке и оне које су тетошили и чували више од 20 година, како да их испусте…“, приметио је.

На нама је, каже, да се боримо за нас и нашу будућност и, ако тако буде, не види проблеме.

Каже да нема страх нити бојазан за економску будућност земље, додајући да Србија има много боље полазне основе од других у региону и шире ако се узме у обзир стопа незапослености, раст, инвестиције.

„Али развој може да закочи то ако не будемо политички паметни, а то не би било ништа ново“, приметио је.

„Подићи ћемо раст повећањем плата и пензија, не видим проблеме, то све може да буде ако будемо политички паметни. Да ли ће се конкретизовати зависи од оцене свих нас – можемо ли да постигнемо консензус или не“, рекао је Вучић.

Немогуће је, каже, постићи апсолутни консензус, али можемо да постигнемо договор већег и најодговорнијег дела друштва.

Онда ће се, каже Вучић изаћи са конкретним предлозима.

„Наше је да се боримо за нас, нашу будућност и да гледамо да радимо што је могуће више, ако тако буде, не видим озбољније проблеме – као што су одбојкаши показали да борбеношћу могу све да победе“, рекао је Вучић.

Макалистер зна стање српске економије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, поводом критике дела опозиционих лидера на састанку са Дејвидом Макалистером на рачун српске економије, да верује да је Макалистер после тог састанка био одлично расположен, јер боље од њих зна какво је стање економије Србије.

„Мислим да је отишао у добром расположењу после тога, јер, изгледа, боље зна од њих у каквом је стању српска економија“ рекао је председник Србије новинарима у Осечини.

Како је рекао, изгледа да они не виде право стање ствари од „силних брчкања и летовања“ и подвукао да Србија први пут има не само буџетски суфицит као прошле године већ и општи суфицит, на нивоу читаве државе и то без приватизационих прилива.

Вучић је рекао да је то случај први пут после 1945. године, а у прилог економском стању земље навео и да је незапосленост реално испод 12 одсто, а била је пре него што је постао премијер 23,4 па чак и 25,9 одсто.

Он је додао да од страних званичника добијамо све похвале за рад у сфери економије и додао: „Можете да замислите мученог Макалистера када је морао да их слуша, а све то зна.“

Додао је да је сигуран да ће Макалистер доћи до правог закључка ма који то био.

Јуче су председници ДС-а, ЛДП-а, СДС-а и Покрета „Доста је било“ имали састанак са Макалистером где су навели да су госту из Европе пренели да је стање економије лоше и да не нема напретка, већ напротив.

Вучић: Сам сам скинуо своје слике, али нису вам сметале Тадићеве

Једини сам председник који је сам скинуо сопствене слике у Председништву Србије, рекао је Вучић и поручио да разуме фрустрације неких људи, али да се не сећа да су његови политички противници имали примедбе на слике Тадића, Коштунице и свих шефова државе и пре и после њих.

Вучић је, поводом примедаба након налога министра одбране Александра Вулина да се у просторијама војске и Министарства каче портрети председника, рекао да њему нису потребне слике, већ рад и дела.

„Молим Вулина да то не ради“, рекао је Вучић новинарима у Осечини.

С друге стране, приметио је, они што имају примедбе тим поводом, иако је његових портрета 100 пута мање него Тадићевих, само „шаљу поруку“ грађанима – „волите Вучића још више“.

„Ви мене не подносите па нећете ни моје слике, ја своје слике не подносим па их нећу“, додао је, али немојте сад о сликама кад нисте за време ранијих председника.

Подсетио је да је и дипломатским председништвима Србије поручио да не стављају његове слике у службеним просторијама, а политичке противнике позвао да не воде кампању тим поводом, јер за то нити имају разлога, нити су то радили раније.

Разговори са великом кинеском компанијом

Председник је изјавио да су у току разговори са кинеским компанијама и да се један „велики кинески инвеститор двоуми да ли да отвори фабрику у Србији или у Словачкој“, као и да је реч о инвестицији од неколико стотина милиона евра.

На питање новинара шта ради Канцеларија за сарадњу са Русијом и Кином, Вучић је рекао да Канцеларија ради свој посао и да представља канцеларију за везу за унапређење сарадње.

„У току су разговори са кинеским компанијама. Наше је да молимо, да вршимо притисак да долазе што више“, рекао је Вучић.

Истиче да се тренутно „води борба“ да ли ће ће кинеска компанија инвестирати више стотина милиона евра у Србију или Словачку.

„У питању је фабрика која жели да уђе у Србију, борба је између нас и Словачке, ако бисмо то успели, где би нам крај био“, навео је Вучић и додао да очекује да Канцеларија да значајан допринос.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар