Почетна » Вучић о тексту „Елита и плебс“: Драго ми је што сам изазвао пажњу, то је мој политички успех

Вучић о тексту „Елита и плебс“: Драго ми је што сам изазвао пажњу, то је мој политички успех

од admin
0 коментар

 

„Мислим да сам рекао истину и то је у последњих 20 година један од најчитанијих ауторских текстова. Драго ми је што сам изазвао пажњу, то само показује колико највећи број људи боли то што се тако односе према њима већ 30 година и колико је то погодило ону мањину, коју ја нисам обележио него се сама препознала. Срећан сам и задовољан због тога и то је врста мог политичког успеха“, рекао је Вучић новинарима на Калемегдану, после разговора са студентима Канцеларије за младе.

Он је оценио да је у том тексту на „веома пристојан и цивилизован начин“ само цитирао шта појединци говоре о њему и да, упркос томе што је свестан да и он греши, не може да поштује људе који презиру свој народ и своје градјане.

„Посао интелектуалаца је да помогну напредак земље а не да одмажу“, оценио је он.

Вучић је 10. јула у дневном листу Политика објавио ауторски текст под називом „Елита и плебс“, који је изазвао бројне реакције у јавности.

Академик Дужан Теодоровић покренуо је потписивање петиције којом се осудјује, како сматра, говор мржње председника Србије и којом се захтева да престане са продубљивањем подела у друштву и вредјањем градјана Србије.

„Нека врста наставка Берлина у септембру“

Предесдник Србије Алекснандар Вучић изјавио је да неку врсту наставка Берлина, односно Париза, где је би планирано да се сретну Београд и Приштина, требао да буде у септермбу.

„Потребно је неко време да се опет о неким старима говори, ја мрзим да пребацујем кривицу на други страну и да причам о таксама и не знам шта све, сачекајмо да велике силе ураде своје ствари, па ћемо и ми изаћи са оним што је наше“, рекао је Вучић након што је, заједно са француским председником Емауленом Макроном, разговарао са студентима.

Он је, на питање колику подршку Макрона има Србија, рекао да француски председник разуме тежину проблема и додао да се ствари не могу решавати тако што нико ни од чега неће да одступи.

„Тражио сам подршку да разумеју да то не може да буде решено како би свако од нас желео да буде, већ да буде нешто измедју“, рекао је Вучић.

Он је навео да компромис није слабост, већ снага и да ће се увек залагати за компромис, који није предаја и одстујање, већ стварни компромис.

„Ако будемо могли ићи ћемо у том смеру, ако не – неке генерације после нас ће то морати да ураде“, рекао је Вучић, наводећи да се не може живети у страху од сукоба.

Он је рекао да „људи питању зашто Србија купује оружје“, наводећи да то чини „како нас нико не би напао“. „Ако виде да је Србија трула, гњила јабука свако ће је са лакоћом узети, ако виде да је то као орах, онда то није лако да сломите“, рекао је Вучић.

„Макрон показао грађанима да Србија није забачено место у Европи“

Председник Србије Алекснадар Вучић изјавио је данас да мисли да ни са једним страним лидером није имао тако дуге разговоре у једном, два дана, у једном од преломних тренутака за Србију, као са француским председником Еманелом Марконом, за којег је рекао да је „човек изузетне енергије и талента“.

„Он је успео да купи срца људи у Србије емоцијама и непостојањем страха да се обрати народу“, рекао је Вучић, након што је заједно са Марконом, разговаро са младима, наводећи да се државници обично затворе у четири зида кад додју у неку земљу и разговарају са пет, шест људи.

Према речима Вучића, људи су прихватили Макрона не зато што су чули много дивних ставари о Косову, већ зато што је показао „емоцију, пријатељство, поштовање према Србији“.

Вучић је рекао да су се зато синоћ, када се Маркон обраћао на Калемегдану, градјани осећали веома поносно, додајући да му је то био један од најлепшим дана у последних седам година.

„Зато је сваки градјанин Србије могао да се осећа уважен, поштован од најснажнијег европског лидера у овом тренутку, да види да Србија није нека ни рупа на саксији ни забачено место на мапи Европе, већ да има своју будућност и да иде у добром смеру“, рекао је Вучић.

Бета/Данас

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар