Почетна » Вучић: Оцена ММФ-а позитивна, биће повећања плата и пензија

Вучић: Оцена ММФ-а позитивна, биће повећања плата и пензија

од admin
0 коментар

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је Србија испунила своје обавезе према ММФ-у и да ће од те међународне институције добити позитивну оцену. Премијер истиче да ће бити повећања плата и пензија.

Председник Владе Србије Александар Вучић рекао је на конференцији за медије после састанка са делегацијом ММФ-а да је Србија испунила своје обавезе и да ће добити позитивну оцену те, како каже, важне финансијске институције.

„То значи да смо добро радили, добро се понашали, штедели и одговорно предузимали и друге важне кораке“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, направљен је добар баланс између фискалне и монетарне политике.

Дефицит је, подсећа, нижи од планираног, а наредних година видеће се резултати и на јавном дугу.

„Србија може да се поноси одговорношћу, доследношћу у спровођењу програма“, истиче премијер.

Вучић наводи да је један од разлога што се и сада резултати нису видели на јавном дугу тај што је на светком тржишту дошло до поремећаја односа долар-евро.

Примедба ММФ-а је, каже Вучић, негативна штедња – недостатак капиталних инвестиција. „Тражили смо помоћ њихових експерата да помогну у трошењу новца“, рекао је Вучић.

Премијер истиче да ће ситуација око капиталних инвестиција морати да се промени у наредном периоду јер то генерише нова радна места. 

Каже и да се ММФ залаже за приватизaцију „Телекома“ и „Аеродрома“.

Према његовим речима, опредељење Србије се није променило – половином новца од продаје тих предузећа враћали би се велики дугови неких претходних влада. 

Очекује и раст БДП-а, нарочито након покретања друге пећи у Железари Смедерево и истиче да ће бити повећања плата и пензија.

Премијер је навео да ће разговори о повећању плата и пензија са ММФ бити финализовани крајем октобра, када ће бити донета коначна одлука. 

„Повећање плата и пензија ће бити. Тачка“, наглашава Вучић.

Додао је да је врло конзервативан по том питању и да не прихвата преоптимистичне прогнозе, али да ће Србија, уз ту врло конзервативну и песимистичну прогнозу и Србије и ММФ, имати повећање плата и пензија.

Премијер истиче да је у другом кварталу ове године дошло до новог пораста броја запослених.

„У првом је било 2.049.446 лица, а у другом је тај број порастао за 71.336“, наводи Вучић и додаје да је порастао и број формално запослених „што значи су инспекције радиле“.

Премијер указује да, ако гледамо на државу као на краву музару и да увек тражимо највише од државе, тада нећемо моћи ништа да урадимо.

„Пред крај ове године видеће се резултати трпељивости. Данас су јавне финансије Србије веома уређене, чисти су папири, никога не варамо, зна се где се налази сваки динар – зна се колико смо све урадили“, напомиње премијер.

Према његовим речима, финансије Србије уређене су као у развијеним западноевропским земљама и „нису као 2007, 2008. или 2009. године“.

„Верујем у подршку Европе политици Србије“

Премијер Вучић оцењује да ће Србија добити подршку ЕУ за политику пуне политичке и регионалне стабилности коју води, као и пуне посвећености економском напретку.

Самит о западном Балкану у Бечу, који се одржава 27.августа, биће, како је истакао на конференцији за штампу, велика прилика да Србија представи своје пројекте и идеје.

„То је важно за нашу земљу, а верујем да ћемо ускоро имати отворена прва поглавља, да ћемо моћи још више и жешће да се посветимо напретку на европском путу“, наглашава Вучић.

Како каже, то би омогућило да у мандату неке наредне владе Србија постане чланица ЕУ, додајући да не искључује ту могућност, иако не обавећа да је лако постати чланица, јер то не зависи само од свега што ћемо ми да испунимо и моћи да урадимо, већ и политичке ситуације у Европи.

Одговарајући на питање шта ће српска страна одговорити након што је косовки шеф дипломатије Хашим Тачи изјавио да неће прихватити извршна овлашћења за ЗСО, Вучић је рекао да „не зна Тачи шта су извршна овлашњења“.

Како каже, многи су извршна овлашћења прочитали као флоскуку и да не знају да му одговоре када их пита шта је то, о чему је реч.

Тачи је у својој изјави подвукао да Косово неће дозволити да се ствара нова Република Српска, што је српски премијер прокоментарисао речима: „Србија неће пристати да Косово буде суверена држава као што је БиХ“.

„Ми идемо у Брисел да се договоримо. Нећемо да пристајемо на оно што је противно интересима Републике Србије и нашег народа на КиМ. Идемо у Брисел и спремни смо да се договарамо и договоримо“, наглашава Вучић.

Констатујући да не воли да игра игру пребацивања кривице, али да је прошли пут, једини до сада, рекао да је приштинска делегација дошла да не потпише ништа, Вучић је закјучио: „Надам се да ће се сутра та ситуација променити“. 

Одговорно обављамо посао са мигрантима

Премијер каже да се Србија данас и јуче суочила са великим бројем људи који су дошли кроз Македоније у Србију, те да свој посао обављамо савесно и одговорно.

Вучић је апеловао на медије да не извештавају негативно о мигрантима, алудирајући на тучу миграната у парку код аутобуске станице, истакавши да Србија има другачији однос према њима од других и да се он тиме поноси.

„Знам да добре вести не продају новине, него само лоше. Замолио бих новинаре да избегнемо ширење мржње против миграната и покажемо другачији однос Србије према мигрантима, за разлику од других, па да то могу Бриселу да истакнем“, каже Премијер.

Како каже, велика пажња је посвећена мигрантима који су се потукли и додаје да се сваког дана у Србији иначе буде и 340 туча.

„Имали су једну или две туче у нашој земљи… они су нерзовни, пазе своју децу, а ми се сваки дан потучемо… Кад се неко други потуче на нашој територији – то је скандал“, примећује Вучић и додаје да не треба да размишљамо да ли их иселити или тући, већ како им помоћи.

Избори, за и против

Премијер Вучић наводи да постоји више разлога за и против одржавања ванредних парламентарних избора, али да ће одлуку о томе донети до краја септембра.

Вучић је на конференцији за новинаререкао да су му поручили и да ће се изненадити кад види резултате избора, што је прокоментарисао са: „Добро, изненадићу се“.

Како каже, избори су област у којој нема изненађења и додаје да су ту ствари јасне као што је на пример да Црвена Звезда не може да победи Реал Мадрид или Челси…

„Није лопта округла како то људи говоре“, додаје премијер и наводи да ништа није тако предвидљиво као резултат избора и навео да је то у политици најлакше предвидива ствар.

Објашњава да би по општој атмосфери радо изабрао опцију избора и да је лично томе склон, али и подвукао да за време избора готово да стаје економија.

„Сви партијски разлози су за, лични је да идемо на изборе, ово је једини разлог против. Видећемо до краја сeптембра“, истиче премијер.

(rts)

Можда ти се свиди

Оставите коментар