Почетна » Вучић од данас у Њујорку

Вучић од данас у Њујорку

од admin
0 коментар

Билатерални састанци нису до краја договорени и то јесте карактеристика генералног заседања УН – све се ради у ходу. Ту су и пријеми, вечере и ручкови где лидери имају прилику да поразговарају једни са другима.

По доласку у Њујорк председник Србије ће присуствовати Самиту о одрживом развоју Светског економског форума, а очекује га и сусрет са Филипом Резлером, чланом Извршног одбора тог форума.

Следећег дана, у уторак, пре отварања генералне дебате у Генералној скупштини УН, председник Србије присуствоваће пријему који за шефове делегација приређује генерални секретар светске организације Антонио Гутерес.

Истог дана, председник Вучић ће имати и билатерални састанак са министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом и присуствовати пријему који приређују председник Европског савета Доналд Туск, први потпредседник Европске комисије Франк Тимерманс и шефица европске дипломатије Федерика Могерини.

На маргинама Генералне скупштине Вучић ће се састати са председницом владе Норвешке Ерном Солберг, а имаће и билатерални сусрет с председником Египта Абделом Фатахом ел Сисијем.

Председник Вучић ће присуствовати и пратећем догађају на високом нивоу у организацији председника Француске Емануела Макрона – презентацији Глобалног пакта о заштити животне средине.

У уторак увече, Вучић ће бити међу званицама на пријему који приређује председник САД Доналд Трамп.

Председник Србије ће у среду учествовати на Блумберговом „Глобалном бизнис форуму“, на којем ће говорити амерички политичар и филантроп Мајкл Блумберг.

Након тога, Вучић ће се састати са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, а у вечерњим сатима присуствоваће вечери коју приређује Могеринијева за шефове делегација Западног Балкана.

У четвртак председник Србије ће одржати говор у Генералној скупштини УН.

Тог дана су, како незванично сазнаје Танјуг, планирани и сусрети Вучића са председавајућим Генералној скупшини УН Мирославом Лајчаком, председником владе Белгије Шарлом Мишелом и са првим замеником помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања Елизабет Милард.

Последњег дана боравка у Њујорку, у петак, српски председник има билатерални састанак са генералним секретаром УН Гутересом.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар