Почетна » Вучић: Одлаже се седница Скупштине Србије за седам дана, београдски избори 2. јуна

Вучић: Одлаже се седница Скупштине Србије за седам дана, београдски избори 2. јуна

од Други Пишу
0 коментар

Председник Србије Александар Вучић саопштио је након састанка са лидерима владајућих странака и члановима СНС да ће Седница Скупштине Србије бити одложена за седам дана. Како је рекао, његова идеја је да београдски избори буду 2. јуна, а да ће сви остали избори бити одржани у складу са законским и уставним роковима.

„Биће одложена седница Парламента за тачно седам дана да бисмо припремили избор потпредседника“, рекао је Вучић.

Додао је да то има своје последице

„То има и своје последице, а што се тиче избора, сви ће бити у законском року. Нема никаквог леx специалиса, пошто га нико није ни тражио. Ја сам направио једну формалну грешку, када сам рекао да ће избори бити одржани 5. маја на Васкрс. Мислио сам да ће сви хтети да се види воља народа, међутим то није било законски сасвим прецизно. Законски прецизно је следеће: Најкаснији датум за расписивање избора је 3. април. И то мора да распише председник Скупштине, који до тада мора бити изабран“ – рекао је Вучић.

Према његовима речима, жеља му је да београдски избори буду 2. јуна.

„Моје идеја је следећа, да имамо београдске изборе 2. јуна и ти избори ће бити одржани 2. јуна, јер су се моји пријатељи са том идејом сагласили, а ја ћу вам рећи зашто. Сви остали избори биће одржани у складу са уставним и законским роковима, јер нико не жели да подноси било какве оставке било коме за било шта и то је било једногласно одбијено од стране свих присутних“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је навео да ће те изборе расписати Ана Брнабић, као изабрана председница скупштине, 3. априла да би био максималан рок од 60 дана за њихово одржавање.

Вучић тврди да није било никаквог страног притиска да се избори одрже, као и да је он одржао састанак са „пријатељима са истока“, а Ана Брнабић са представницима земаља Квинте.

Он је позвао људе из МУП да посебно рестриктивно тумаче закон по питању промене пребивалишта.

Додао је да је прихватио информацију од својих коалиционих партнера да имају скупштинску већину,а мандатара за састав нове владе саопштиће наредних дана.

Подсетимо, Вучић је раније изашао у јавност са датумима локалних избора који нису могли да буду одржани по закону, да би данас признао да је направио техничку грешку. Датуми које је првобитно објавио били су 28. април или 5. мај,

Владом до избора новог мандатара преседава шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Што се тиче датума одржавања београдских избора, од представника власти се могло чути да треба што пре да се одрже за разлику од опозиције која има супротан став.

Из опозиционе листе „Србија против насиља“ су указивали и да су децембарски избори покрадени и за то наводили, примере са фантомским бирачима, што је власт одлучно негирала.

Београдска скупштина броји 110 одборника а коалиција око Српске напредне странке и Социјалистичка партија Србије заједно су освојиле 54 мандата, односно два мање него што је потребано за формирањуе власти.

То су могли да ураде, како су раније саопштавали, са два одборника листе „Ми – глас из народа“ која се поделила на три дела, али нису желелли.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Андрија Лазаревић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар