Почетна » Вучић: Односи Срба и Бошњака веома важни

Вучић: Односи Срба и Бошњака веома важни

од admin
0 коментар

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су договори са Републиком Српском о помоћи од 5,5 милиона евра за више инфраструктурних и других пројеката и о заједничком раду на очувању српског језика, културе и историје више нападани у Београду, него у Сарајеву или Загребу.

Вучић је гостујући на телевизији Хепи рекао да су неки у Београду „оценили као провокацију то што су Срби сели да разговарају о своме језику, култури, историји. . . о томе да се сачува ћирилично писмо“.

Србија хоће, упркос критикама, да брине о томе: „Е, па, имамо право да постојимо као Срби“.

Он је уочи предстојеће посете Сарајеву рекао да односе Срба и Бошњака сматра веома важним и поновио да Србија поштује интегритет БиХ. „Ја то не кријем и ја то стварно мислим“.

Вучић је додао да је Србин, који воли Републику Српску, али да поштује БиХ и сматра да су односи Бошњака и Срба изузетно важни, због будућности.

„Они су важни и због Новог Пазара, Сјенице, Тутина…“, указао је председник Србије.

Приметио је да је на питање једног новинара из Сарајева рекао да не би имао ништа против да БиХ гради вртиће и школе у тим местима и да носе име Босне и Херцеговине.

Председник Србије је нагласио да неће дозволити икоме да понижава српски народ, да нам се ускраћује право на заједничку културу, писмо, веру…

Како је рекао, све што ради Србија са Републиком Српском – чини то у складу са свим јавно-правним нормама…

Они који причају да то подсећа на идеје из Меморандум САНУ причају глупости, а да Меморандум нису ни прочитали, приметио је.

Уверен сам да у суботу није била намера да ми науде

Председник Србије је рекао да не верује да је неко желео да му науди када је аутомобил „бентли“ у Београду пресекао колону у којој се налазило његово возило.

„Ништа страшно се није догодило, претпостављам да су то случајности… Готово сам уверен да њихова намера није била да мени науде. То је на надлежнима да утврде“, рекао је Вучић.

Додао је да није плашљив и да чиме год да му прете не могу да науде Србији.

Вучић је рекао да се инцидент у суботу догодио пред други састанак са председником и премијерком Републике Српске Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић.

Он је рекао да га је у суботу увече контактирао главни уредник Политике Жарко Ракић, који је рекао да имају информације о догађају на Топчидерској звезди, а да је он замолио Ракића да то не објављује.

Вучић је напоменуо да је то била његова жеља, а не притисак, али да је Политика то објавила и да мисли да је та информација из полицијских извора, додајући да за тај канал надлежни нису знали.

Вучић је рекао да обично знају за изворе из полиције које имају други медији.

Додао је да је то испричао, јер постоје људи који стално подижу тензије, те приметио да ниједне новине нису навеле да је то у суботу био атентат. И министар полиције Небојша Стефановић врло брзо након првих информација изјавио је да нема елемената да се каже да је реч о атентату.

„Истина, занимљиво је да су двојица од тројице у аутомобилу који нас је пресрео била под дејством наркотика, у скупом возилу, те да се не поклапају искази људи тамо одакле су они изашли“, рекао је Вучић.

То све говори, додао је, зато што су раније неки други говорили о атентатима свака три дана, иако они нису никоме представљали политички проблем, „па су људи задржавани по 30 дана, чак неки људи из амбасада и узимано им је за зло што возе пса на задњем седишту“.

„Овде је, међутим, реч о људима који, како је приметио Ракић, сигурно нису ни академици, ни кустоси музеја, а чудно је да су се три пута вртели око Топчидерске звезде. Ја свеједно мислим да је то због наркотика“, приметио је Вучић.

„Не бих да се мешам у посао државних органа, али сам сигуран да ти људи нису хтели да ми науде“, поновио је Вучић.

Упитан како коментарише забринутост људи због инцидента, Вучић је рекао да верује да је само мали број људи истински забринут, али је поручио да нико не треба да брине, јер он није плашљив.

„Шта год да ураде, не могу ми ништа, све што прете не могу Србији ништа“, поручио је Вучић.

Јеремићев допис бр. 41061: Добићете слике Тадића…

Председник Србије је поновио да не жели да се било где постављају његове фотографије, нити да његових слика има у дипломатско-конзуларним представништивима Србије у иностранству.

Он је показао допис Министарства спољних послова под бројем 41061, који је потписао тадашњи министар спољних послова Вук Јеремић, упућен свим дипломатско-конзуларним представништвима са назнаком „хитно“ и обавештењем да ће добити слике тадашњег председника Бориса Тадића у електронској форми, те да их израде ради излагања у својим просторијама.

„Под ознаком ‘хитно’, наводи се да ће свако ДПК благовремено добити у електронској форми одговарајућу фотографију председника. Треба да буду на уобичајан начин изложене, на видном месту код сваког амбасадора/конзула, у просторији за пријем и у осталим канцеларијама, а трошкове израде и урамљивања сносиће ДПК, односно грађани Србије“, рекао је Вучић.

Он је поновио да не жели да се каче његове слике, јер за то нема разлога, нити му је то потребно, као неким његовим претходницима да би нешто прикрио.

„Шта ће мени то? Зато што ће озбиљно да се повећају плате и пензије, биће 450 евра, а кад сам постао премијер било је 350, кад јавни дуг пада? Шта би ми то требало да скривамо“?, упитао је Вучић.

Капа доле Трампу, није лако издржати такве нападе

Председник Србије каже да је позвао америчког председника Доналда Трампа у посету Србији и да ће га позвати поново, те да постоји нада да Трамп и дође у нашу земљу и истакао да ће покушати да доведе још неколико светских лидера у Србију током свог мандата.

„Ако је постојала шанса да неког америчког председника доведемо у Београд, мислим да нам је то сад шанса. Као што мислим да ћемо довести и руског председика у нашу земљу“, рекао је Вучић.

Говорећи о Доналду Трампу, председник Србије је рекао да никада не користи прилику да га нападне, јер, каже, не улазећи у политику Трампа, не може да га напада, већ поштује храброст председника САД, због тога што је тешко издржати „патологију какву шире Си-Ен-Ен и други“ у Америци.

„То је тешко. Шта год да ураде, за све су криви и то полако узима сва права… Али, Трамп је направио револуцију – да је народ важнији од свих ‘селебритија’, да је могуће победити и кад устану Мерил Стрип, Леброн Џејмс… Грађани су им поручили – брига ме за вас, овде се ради о мени, хоћу неког ко брине о обичном човеку. Ту је Трамп имао страшну храброст и енергију. Капа доле, мајсторе. А да ли ће имати снаге да нешто постигне, то је друго питање“, навео је Вучић.

Он је додао да ће дати све од себе да током мандата још једном доведе кинеског председника Си Ђинпинга, што би био „страшан и невиђен“ успех.

„Кинески премијер Ли Кећанг је већ био у посети Србије, а мислим да ће у новембру још једном доћи у Србију, да се отворе радови на прузи Београд – Будимпешта“, рекао је председник.

Постараће се, каже, да у Србију дође премијер Индије, Нарендра Моди.

Постараћу се да видимо кога можемо из светске политике да доведемо. Ако бих успео, са премијерком Аном Брнабић, да замолимо Ангелу Меркел и Емануела Макрона да дођу у Ниш 2019. године“, рекао је Вучић.

Милован Бркић је идеолог мојих политичких противника

Председник Србије је рекао да су његови политички противници без било какве политике, било каквих идеја и одговора на било коју тему значајну за српско друштво, те да је, према ономе што говоре и чиме се баве, јасно да је њихов идеолог Милован Бркић, власник Таблоида и човек који се на судовима брани тако што показује „уверење“ да је луд.

Нема краја лажима на мој рачун, увредама, измишљотинама и најбаналнијим изјавама, које износе, рекао је Вучић и додао да та „уринарна“, милитантна политика постаје заштитни знак доброг дела његових политичких противника.

Вучић је рекао да је из накнадних изјава глумца Сергеја Трифуновића јасно да је управо о њему говорио када је причао о „уринирању на нечијем гробу“.

„То је политика Милована Бркића, милитантна, уринарна политика је једина политика коју имају“, рекао је Вучић и додао да је то тако јер такви не умеју да кажу, на пример, ‘идите брже у ЕУ’, или ‘не идите’, или нешто о Косову или било шта друго.

„То су нерадници, којих се не плашим, њих се не плашим, тих који ништа не раде. Мени је савест чиста. Да ли могу да изгубим поверење народа? Могуће. Али, образ – нећу“, рекао је председник.

Поносан је, каже, на чињеницу што у Србији нема политичких убистава, као што је то било у време неких других влада, те као што је скривано од јавности да је убијен новинар Ранко Панић.

Како је рекао, и прича о градоначелнику Суботице је искоришћена само да се нешто ружно каже, а ради се о томе да је он претио човеку који га је терао да краде.

Додао је и да се градоначелник извинио и СНС, а они се, каже, љуте што им понављамо само оно што су гворили.

„Саша Јанковић, а не ја, је тај који прича о државном удару…Човек све време живи у државним ударима…“, приметио је Вучић, цитирајући неке изјаве Јанковића и делове његовог интервјуа.

Вучић је, коментаришући видео снимак разговора са Бркићем, у којем се отворено прети и говори да „треба убити Вучића“, рекао да је то стварно њихова политика која се још и оправдава на сваки начин.

Према његовим речима, готово да је смешно када људи који су се самопрогласили елитом српског друштва, а не разликују се од Бркића, говоре о нечијим дипломама. „Где је Зорану Живковићу, где Шапићу диплома?“, запитао је.

Измислили виноград у Тоскани, као и 24 стана Синише Малог

У низу лажи појавила се, додао је Вучић, и прича о његовом тобожњем винограду у Тоскани, што би, кажу, требало да буде тема истраживачког новинарства, а која је „преписана“ од руске опозиције, која је винограде и виле у Тоскани приписивала Путину и Медведеву.

Како је рекао, лагали су, као што су лагали о Синиши Малом да има оне силне станове у Бугарској и сада, иако је доказано да су то биле лажи.

„Морам да кажем да ми је жао што не можемо да кандидујемо Малог за градоначелника Београда, јер је много урадио за град – преполовио је дуг за три године и отворио 500 градилишта“.

„Ја сам одмах рекао да су то лажи, јер која би будала изабрала 24 стана у Бугарској. Све је доказано, и да је фалсификован његов потпис, али, шта сад вреди, притисак је био огроман, а ја нисам нашао начин да се одбраним“, рекао је Вучић.

Упитан како коментарише то што је ДС данас оптужила Сашу Јанковића да је његов сарадник, Вучић је рекао да би на неки начин могао да каже и да су сви они у опозицији његови сарадници, али је и поручио да би било боље да имамо у опозицији одговорније људе који се баве политиком, а не линчовањем противника, лажима…

Коментаришући оцене словеначког института „Ифимес“ како наводно „прави хаос на Балкану по налогу Ангеле Меркел“, Вучић је рекао да изгледа да се нешто замерио Богољубу Карићу.

„Изгледа да сам му се нешто замерио, он је пријатељ са људима из Ифимеса“, рекао је Вучић.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар