Почетна » Вучић осваја Запад обећањима о литијуму, али губи народ

Вучић осваја Запад обећањима о литијуму, али губи народ

од Други Пишу
0 коментар

Председник Србије Александар Вучић успео је да закључи споразум о снабдевању Европске уније (ЕУ) литијумом који јој је потребан за напајање електричних возила, али је тиме поново оживео масовни покрет против великог рударског пројекта који подржавају и Брисел и Берлин, пише бриселски портал Политико.

У тексту „Лидер Србије осваја Запад обећањима о ‘белом злату’, али губи народ“, Политико наводи да се тежња да постане „омиљени балкански лидер Брисела“ враћа Вучићу као бумеранг.

„Реч је о парадоксу: Окрећући се Западу како би омогућио његову транзицију у зелену будућност, Вучић је, према речима његових критичара, осудио седам милиона становника Србије на даљу економску експлоатацију и загађивање животне средине, што западне стандарде демократије и одговорности ставља још више ван домашаја“, наводи се у тексту.

Портал додаје да је Вучић у страху оптужио демонстранте, који су се 10. августа окупили у Београду у десетинама хиљада, да желе да га свргну са власти.

„То је део хибридног приступа и извођења обојених револуција“, рекао је Вучић новинарима, наводећи да је његово упозорење о могућем државном удару засновано на информацијама добијеним од Русије, историјског покровитеља Србије, пише Политико.

Реномирани бриселски портал подсећа да је англо-аустралијски рударски гигант Рио Тинто добио дозволу за развој пројекта „Јадар“ 2017. године, пет година пошто је Вучић дошао на власт, и да је она одузета после таласа масовних протеста пре две и по године.

„Ипак, тврдокорни националиста (Вучић) никада није одустао од тог пројекта. И, упркос бојазни у вези са његовим демократским капацитетима, ЕУ је рачунала на Вучића и подстицала га да реализује пројекат“, наводи Политико.

Додаје се да ентузијазам ЕУ не деле људи у Србији, који сматрају да је ослањање Уније на Вучића само подстакло његове аутократске склоности.

„Према аналитичарима, поверење јавности у ЕУ је нагло опало, док све празнија постају обећања лидера тог блока да ће промовисати демократске вредности у земљама које су дугогодишњи кандидати за чланство“, наводи се у тексту.

Један од лидера еколошких протеста, Небојша Петковић из Горњих Недељица, рекао је за Политико да је ЕУ „лицемерна јер подржава диктатора у Србији који је блокирао правосуђе, медије и све остало“ и додао да је Унији „то прихватљиво јер ће он испоручити литијум који јој је преко потребан“.

Политико наводи и да је Вучић у јулу помпезно угостио немачког канцелара Олафа Шолца и потпредседника Европске комисије за Зелени договор Мароша Шефчовича ради потписивања споразума којим се формализује подршка ЕУ пројекту „Јадар“, уз који је потписано и неколико меморандума са великим произвођачима аутомобила као што су Мерцедес-Бенц и Стелантис.

Два месеца раније, Вучић је председнику Кине Си Ђинпингу приредио још помпезнији дочек, са стотинама Срба који су се окупили да га поздраве, машући кинеским заставама и кличући „челичном пријатељству“ две земље, додаје портал.

„Иако би то могло да изненади неупућене посматраче, оба догађаја су оличење Вучићевог приступа спољној политици, који се своди на добродошлицу свима који желе да инвестирају – попут кинеске фабрике бакра Зиђин у Бору или Русије која је доминантна у области нафте и гаса – све док се држе подаље од унутрашњих питања Србије“, наводи се у тексту.

Политико указује и да у Вучићевој Србији „врло мало тога доспева“ на телевизије са националном фреквенцијом „ако он не одобри поруку“, и додаје да је прилог о демонстрацијама против литијума за викенд трајао 24 секунде у вестима јавног сервиса, за који се наводи да „обично игнорише антивладине протесте“.

„Када би захтеви демонстраната заиста били покривени (у доминантним медијима), јавност би разумела да се њихова забринутост пре свега тиче еколошких питања. Да би заобишли медијски мрак са којим се суочавају, демонстранти су прибегли блокирању аутопутева и саобраћајница. Тако ће грађани, који у вестима можда не виде шта се дешава, бити физички принуђени да се зауставе и упознају се са последицама рудника“, наводи портал.

Protest protiv rudarenja litijuma Foto:Vladislav Mitić/Nova.rs

Бета/нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар