Почетна » Вучић: Отворени разговори о дугорочнијим односима Срба и Албанацa

Вучић: Отворени разговори о дугорочнијим односима Срба и Албанацa

од admin
0 коментар

Председник Србије Александар Вучић изјавио је после састанка са косовским председником Хашимом Тачијем уз посредовање шефице европске дипломатије Федерике Могерини да су данас отворени разговори о дугорочнијим односима Срба и Албанаца.

Од конкретних питања, која су већ била део дијалога Београда и Приштине, потврђен је договор о правосуђу, најављено отварање Моста на Ибру до краја године и констатовано да поводом формирања Заједнице српских општина Приштина није начинила никакав напредак, рекао је председник Србије новинарима у Бриселу.

Рекао је и да ће се разговори наставити, мада, истакао је, нико није превелики оптимиста.

Ипак, рекао је Вучић, „видимо малу шансу за решавање историјског питања између Срба и Албанаца и морамо да је искористимо“.

„Да ли желимо или видимо прилику од један или два одсто да решимо наше историјске проблеме који трају готово 300 година? Ту малу шансу видимо и зато ћемо се за решавање проблема борити свим срцем и свом снагом, ма како те шансе биле не превелике“, објаснио је председник.

„Вреди пробати због будућности“, рекао је Вучић.

Председник Србије је оценио да је најбоља дефиниција данашњих разговора да су били отворени и да су вођени око свеукупних регионалних питања, посебно односа Београда и Приштине.

„Потврдили смо договоре који су раније постигнути и њихову имплементацију посебно око правде и правосуђа. Разговараће се са жељом да се до нове године заврши, уколико то буде могуће, око Моста на Ибру у Косовској Митровици. Ту се разговори настављају“, најавио је он.

Вучић је истакао да је оно што је најважније да се воде разговори око дугорочнијег, стабилнијег решења у односима Београда и Приштине, Срба и Албанаца уопште, и да су у отвореним разговорима изнете наше идеје и виђења на на коректан начин поштујући другу страну, и једни и други, пред представницима ЕУ, разумејући да би решавање тог проблема значило много и за Београд и Приштину, и два највећа народа на Западном Балкану.

„Разговори ће бити настављени“

Разговори ће, како је рекао, бити настављени на различите начине и телефонским контактима, шатл дипломатијом, и у Њујорку, где ће обе стране имати више важних састанака.

Додао је да је могуће чак да неки састанци буду одржани заједно, али да то зависи да ли ће бити могуће да се у просторијама ЕУ то организује или не.

„Чешћи сусрети су пред нама, да видимо може ли нешто да се уради. Нико од нас није превелики оптимиста, али поновићу што сам рекао свима у Београду и Хашиму Тачију, као и Могеринијевој, да ако имамо један или два одсто шансе да некакав договор постигнемо, вреди да то пробамо, због наше деце и будућности“, поручио је Вучић.

Рекао је да је данас било речи о Заједници српских општина и да су он и Марко Ђурић констатовали да ту немамо помака и напретка.

„Инсистирали смо на томе и наставићемо да то чинимо. Али ако можемо сви заједно и нека већа питања да решимо, онда би и то питање било решено“, подвукао је он.

Вучић је истакао да нема никакве промене формата у дијалогу Београда и Приштине.

„Ми не радимо билатерално, иако немамо ништа против да разговарамо једни са другима и када смо сами. Радимо под окриљем ЕУ, Унија је та која организује наше сусрете. Да ли ћемо се наћи у Њујорку, Бриселу, на Марсу или негде другде, ово сам метафорички рекао, то ће бити под окриљем ЕУ. Она је покровитељ наших разговора и под чијим окриљем се води разговор и тако ће остати у будућности“, нагласио је Вучић.

„Хапшење Митровића врхунац лицемерја“

Председник Србије такође је током састанка отворио питање хапшења Богдана Митровића у Сувој Реци.

Хапшење Богдана Митровића је врхунац лицемерја, изјавио је председник Србије нагласивши да се то хапшење није смело догодити.

„У питању је човек који има три ћерке и два сина, који је тамо ишао много пута и пријавио се на листу. Интересантно је да га је пријавио комшија који му је узурпирао и одузео имовину. Пријавио га је после 18 година, ваљда плашећи се да ће му је тражити назад. То је врхунац лицемерја“, поручио је Вучић.

Рекавши да је данас, на састанку у Бриселу, отворио питање хапшења Митровића, Вучић је, у изјави новинарима, рекао да је интересантно ко га је пријавио, јер је врхунац лицемерја да га је пријавио „господин Садикај“ који је задужен за повратак српских избеглица у општини Сува Река.

„Надам се да ће то бити решено. Ми ћемо случај Митровић да пратимо. Они су га преместили у Подујево, уместо у Косовску Митровицу, како је требало. Никада не можете са сигурношћу да кажете, али се надам да ћемо тај проблем брзо да решимо“, рекао је Вучић.

После састанка, Вучић је најавио интензивније контакте на теме о којима је разговарано данас, укључујући и могући састанак на седници Генералне скупштине УН у Њујорку.

Тачи: Битно да се напредује

Косовски председник Хашим Тачи рекао је да је састанак у организацији Могеринијеве био коректан и да се разговарало о следећим корацима јер, рекао је, грађанима је потребан споразум који ће омогућити да се иде даље.

Изјавио је да нова фаза дијалога Београда и Приштине треба да доведе до „финалног договора“ који би ставио тачку на вековно непријатељство, а Србију и Косово приближио чланству у ЕУ.

Тачи је после састанка са председником Србије Александром Вучићем у Бриселу оценио да сада постоји боља комуникација између Београда и Приштине.

„Грађанима обе државе потребан је финални споразум две земље, који ће омогућити државама да напредују на путу евроинтеграција“, изјавио је Тачи у Бриселу.

Каже да је на састанку са председником Србије било речи о следећим корацима који воде ка новој фази дијалога о нормализацији односа и о помирењу.

„Дијалог и помирење су једини пут напред за две земље. Верујем да ћемо у овом духу радити и убудуће и да ћемо доћи до нових договора“, реако је Хашим Тачи.

Он је пренео да је на састанку договорена финализација процеса инетеграције правосуђа на Косову до 17. октобра 2017. године.

Истовремено, Тачи каже да ће у оквиру „нове фазе дијалога“ бити размотрена „преостала питања“ као би, према његовим речима, што пре дошло до финалног споразума две земље, као и да тај процес има подршку и ЕУ и САД.

Тачи каже и да очекује скоро формирање Владе и Парламента на Косову, као и јединственог тима који ће радити на новој фази дијалога. Хашим Тачи каже да ће у наредним недељама и месецима бити више састанка њега и председника Србије.

„Договор о правосуђу биће примењен до 17. октобра“

Висока представница ЕУ Федерика Могерини је саопштила да је договорено да се настави рад на новој фази дијалога Београда и Приштине на „нормализацији односа и помирењу“, преноси Бета.

Посао на томе ће се наставити идућих недеља, навела је Могеринијева и додала да су се Вучић и Тачи договорили да се спроведу „коначни кораци“ за примену договора о правосуђу који је постигнут у дијалогу уз посредовање ЕУ.

Потврдили су да ће договор о правосуђу бити у потпуности примењен до 17. октобра, наводи се у саопштењу.

„На тај дан ће судије, тужиоци и судско особље бити у потпуности укључени у косовско правосуђе“, рекла је висока представница и навела да ће „укључивање судског особља омогућити правосуђу да буде спроведено широм Косова и посебно на подручју Митровице“.

Висока представница ЕУ је навела да поздравља поново изражену преданост два председника том процесу.

Могеринијева је рекла да су ЕУ и она лично у потпуности опредељени за перспективу уласка у ЕУ Србије, Косова и целог региона, додавши да је напредак две стране на путу ка ЕУ чврсто везан за напредак у дијалогу.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар