Почетна » Вучић пензионерима: Србија се диже захваљујући вама

Вучић пензионерима: Србија се диже захваљујући вама

од admin
0 коментар

Премијер Александар Вучић обишšао је данас Дневни центар и клуб за старије „Драгиша Ћирић“ у Земуну, поручио да пензије неће каснити ни дан и најавио отварање јошš три таква центра у Београду.

Вучић је корисницима Центра рекао да је посебно захвалан пензионерима, јер је влада захваљујући њима успела да заустави пропадање Србије и јер се Србија диже захваљујући њима.

„Ви сте својом жртвом, трпељившћу и стрпљењем улагали у будућност Србије, ви сте прави јунаци, лидери“, рекао је премијер.

Он је рекао да је Грчка до сада већ 11 пута смањивала пензије, а у Србији су смањене само једном, и то због неодговорне политике неких људи, и сада их влада полако враћа.

„Пензије не касне ни дан и неће ни каснити ни дан“, рекао је додао да влада неће радити попут неких других земаља у којима пензије касне и по 15 дана до месец дана да украду нешто у фискалној години.

„Пензије су редовне, стабилне и биће само веће и веће“, рекао је он и замолио старије и пензионере да остану „енергија и снага Србије“.

„Знам да то чудно звучи, али ради се о томе да сте ви били увек уз своју државу, ви сте умели да улажете у будућност Србије и своје деце, и хвала вам што сте разумели шта морамо да радимо“, приметио је премијер.

Према његовим речима, Србији вишšе не прети опасност пропасти, због тога што су старији дали Србији и веровали у будућност.

Пре неколико година, рекао је, били смо пред потпуним банкроством, а посто су нам причали о успесима других, Грчка је 11 пута смањила пензије, ми смо само једном.

Он је рекао да је проšле године у нашој земљи било инвестиција у вредности од 1,7 милијарди, што је више него икад.

Због вас данас имамо добре резултате, зауставили смо пропадање Србије и почели полако да се дижемо.

„Те резултате није постигла влада, за њих нисам заслужан ја, већ ви“, рекао је премијер и подсетио да је влада проšле године уложила 860 милиона у старачке домове и клубове, више него било кад у претходних 14 година, а ове ће, рекао је, бити уложено 400 милиона.

„Не можемо напредовати корацима од седам миља“

Уверен сам да политика стабилности коју смо водили не може преко ноћи бити прегажена и срушена преко ноћи, упркос различитим покушајима и изнутра и са неких других страна, изјавио је данас премијер Александар Вучић.

Премијер је тако одговорио на поновљена новинарска питања поводом понашšања Хашког трибунала у случају Здравка Толимира, који је умро у затвору у Хагу, и Војислава Шесеља.

Он је подсетио да су се неки у Србији позивали на податак да је наша земља на 7. месту по индексу беде, али су „заборавили“ да је пре само четири године била на 1. месту такве листе, као и да смо по том индексу сада бољи од Шпаније и Грчке, а, приметио је, не би рекао да смо богатији од Шпаније.

„Да ће изазова бити, биће, али Србија има снаге, да уз довољно рада, марљивости и одговорности из тога изађе као победник“, рекао је премијер и додао да Србија полако, али сигурно напредује, иако не може „корацима од седам миља“.

„ММФ ће бити задовољан реформама у Србији“

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Међународни монетарни фонд бити задовољан реформама у Србији, која ће, како је истакао, проћи четврту ревизију текућег стенд-бај аранжмана.

Премијер је истакао да и даље остају два највећа проблема – рационализација државне управе и судбина рудника РТБ Бор и Ресавица.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да је ММФ задовољан реформама у Србији, да немамо проблем са стањем у буџету, нити са приходном страном, нити са расходима и да је остало урадити „још неке ситнице“ око Србијагаса и ЕПС-а, који су тежи проблеми, али не и нерешиви.

„Да имамо тешкоће, имамо. Највеће проблеме не видим у реструктурирању јавних предузећа. Уз рационализацију то су РТБ Бор и Ресавица. Шта ћете, наследите нешто што 20 година тако иде, уз то вам дође најнижа цена бакра на светском тржишту икада, гледамо, мучимо се и не знамо шта да радимо. Али се боримо с тим сваки дан. То су два највећа проблема за нас“, истакао је Вучић.

Он је додао да Србија ради са Светском банком и ЕБРД-ом и да очекује пролазак и четврте и пете ревизије.

„Пета долази у јуну и ко тада буде у влади њима ће бити најтеже. Тада ћемо имати више обавезних ствари да испунимо пре снго што се уопште упусте у преглед и оцену. То нису ни лаке ни популарне ствари, али оздрављују нашу привреду и то ћемо да урадимо“, рекао је Вучић.

Ако се посавља питање да ли ће ММФ отићи незадовољан, имаће одређене примедбе, али биће задовољан и проћи ћемо четврту ревизију, додао је премијер.

Према његовим речима Србији расту приходи, што се може видети у чињеници да је за исплату пензија 51,1 одсто раније ишло из ПИО Фонда, док је то сада 62,2 одсто, а свега 37,8 одсто из буџета.

„То показује да нам је позиција нешто лакша и да је држава нешто здравија. ММФ је задовољан акцизама, како иде бруто домаћи ПДВ… У номиналном износу највиша просечна плата била је у децембру 2015. и то без повећања 51.825 динара, што је више него раније и то показује да се приватни сектор полако диже“, констатовао је Вучић.

У Београду само биће отворена још три дневна центра за старије.

Вучић је у Центру био у друштву са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александром Вулином и градоначелником Београда Синишом Малим, а корисници услога земунског дома дочекали су их уз аплауз.

Велики број старијих суграђана желео је да се рукује и кратко поприча са премијером.

Члановима клубова који су дуги низ година у браку биће због тога додељена посебне повеље.

Ката Ђуричић одиграла је с премијером партију шаха, резултат је био реми, а она је од премијера добила ружу.

Тањуг/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар